ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creștinii ortodocși intră astăzi în cel mai lung post al anului, Postul Sfintelor Paști sau Postul Mare. Anul acesta postul începe pe 14 martie și se încheie peste șapte săptămâni, la 1 mai.

Pe durata postului, vor fi două zile cu dezlegare la pește. Astfel, pe 25 martie de Buna Vestire și pe 24 aprilie, în Duminica Floriilor se va putea consuma pește.

În această perioadă de postire, Biserica ne îndeamnă să fim mai buni,postul însemnând și o îndreptare sufletească prin fapte bune și reflecție interioară, nu doar post alimentar. Postul Mare amintește de postul de 40 de zile ținut de Mântuitorul Hristos în pustie, înainte de a începe să predice Evanghelia. Aceasta este o disciplină spirituală însoțită de rugăciune, citirea Scripturilor, acte de milostenie și spovedania pentru mărturisirea și iertarea păcatelor.

Postul Mare din acest an se va încheia pe 1 mai, când va fi sărbătorit Paștele – Învierea Mântuitorului.

Părintele Sofian Boghiu explică ce este Postul:

"Ce  este  postul? Postul înseamna în primul rand înfranare. Va atrag atentia asupra acestui lucru: daca mananci o mancare foarte buna de post si mananci bine, ai încalcat postul. […]


De asemenea, va atrag atentia ca cel ce posteste de bucate, posteste zadarnic daca postul lui nu este însotit si de postul celalalt, sufletesc: postul de rele. Postul de rele, postul de pacate este obligatoriu, mai ales postul gurii. De pilda, daca barfesti, chiar daca nu mananci nimic, tot in iad te duci.

Cine osandeste pe altul, acela e mai vinovat decat cel care nu posteste, pentru ca intra în drepturile lui Dumnezeu. De aceea Parintii ne îndeamna mai ales la acest post al gurii, cum spune psalmistul: „Pune, Doamne, paza gurii mele"[3]. O vorba odata spusa, nu mai poti fi stapan pe ea. Zboara de la tine si este mereu comentata si rastalmacita în toate chipurile. De aceea, tine-ti-o pe loc, mai ales cand e vorba de un cuvant rau. Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca de asta sunt dintii si buzele în fata limbii, ca doar-doar vom putea înfrana aceasta limba si Doamne, Doamne, cat venin si cat viclesug stie ea sa verse de multe ori! Cititi în seara asta epistola sfantului Iacov, sa vedeti ce ne îndeamna el sa facem ca sa ne tinem in frau limba plina de rautate. Limba clevetitoare pe multi a lipsit de plata ostenelilor lor — e bine sa nu uitati aceasta.

Tot asa gandurile,  imaginile,  aducerile  aminte  de pacat, toate acestea ataca postul si-l strica. Asa ca va îndemn sa fiti foarte atenti si la postul simturilor, adica sa închidem toate usile prin care poate intra pacatul în noi, pentru ca acesta este rostul postului, frati crestini: sa închidem usile prin care intra pacatul, sa starpim adica tot raul din noi".