Sistemul educațional românesc suferă profund, fiind afectat de numeroasele reforme prin care a trecut, dar și de lipsa perspectivelor, însă nu trebuie să uităm cât de importantă este educația pentru copiii noștri, pentru că ei reprezintă nu doar moștenirea, ci și viitorul neamului, scrie Maria Buleu, într-un editorial pentru publicația ”Cuvântul care zidește”, publicat pe site-ul Parohiei Șerban Vodă din București.

„Într-o societate cu multe tare, sistemul educațional românesc suferă profund. Pe de o parte numeroasele reforme de care a avut parte debusolează învățământul, pe de altă parte lipsa perspectivelor pentru tânăra generație face ca mulți participanți la procesul educațional să fie la un nivel minim în școală sau, mai rău, să părăsească de multe ori școala din cauza lipsurilor materiale. Și să nu-i uităm pe cei ai căror părinți sunt în străinătate, pentru ei integrarea școlară este și mai grea”, scrie Maria Bulei.

Potrivit autoarei, educația trebuie să transforme copiii în oameni cu largi perspective culturale, morale și religioase.

„Și astăzi Biserica se ocupă de educație și face cultură, iar în școală religia este o materie care formează caractere, dezvoltă perspective spirituale și întărește suflete. Începutul de an școlar deschide noi perspective pentru educația copiilor și tinerilor. Familia, împreună cu familia cea mare, comunitatea parohială, pun în centrul preocupărilor lor copiii: ei sunt în egală măsură moștenirea și viitorul nostru. Ca oameni, ca Biserică, ca neam. Deși informația este peste tot și nimeni nu poate spune că nu are acces la ea, cu toate acestea educația nu poate fi făcută decât prin oameni, prin formatori, fie ei părinți, profesori sau preoți.

Începem un an școlar nou cu speranțe și cu dorința ca vlăstarele noastre să aibă parte de o educație care să-i transforme în tineri calificați profesional, dar și în oameni cu largi perspective culturale, morale și religioase. Și de aceea ne bucurăm când ei încep școala, când se străduiesc să-și asculte dascălii și părinții, când în ei înșiși înmugurește dorința de a citi, a învăța, a cunoaște. Și asta nu pentru că îi împinge de la spate profesorul, îi obligă părintele sau îi vrea societatea educați. Ci pentru că școala, familia, Biserica au făcut ce trebuie ca ei să‑și dorească să învețe”, subliniază autoarea.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews