ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alexandru Vişinescu a fost artizanul şi executantul unui program de persecutare brutală a deţinuţilor politici. Este concluzia judecătorului care a decis să îl condamne pe fostul şef al penitenciarului de la Râmnicu Sărat la 20 de ani de închisoare. Magistratul consideră că sancţiunile aplicate deţinuţilor erau cele mai dure din acea vreme. 

Judecătorul a constat că Alexandru Vişinescu a impus un regim de izolare totală a deţinuţilor politici care ajungeau la Râmnicu Sărat. Cei mai mulţi dintre ei nici măcar nu ştiau unde se află. Erau ţinuţi singuri, în celule care aveau geamurile acoperite şi nu aveau voie să vorbească între ei sau cu personalul închisorii. Nici măcar medicilor care îi vizitau nu le puteau spune ce suferinţe au. Iar sancţiunile erau extrem de dure.

Conform declaraţiilor supravieţuitorilor, deţinuţii politici erau bătuţi chiar şi fără să încalce vreo regulă sau vreun ordin, corecţiile fizice făceau parte din programul zilnic. Inclusiv pentru cei imobilizaţi la pat, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti, potrivit tvr.ro.

Judecătorul a analizat şi mărturiile scrise ale unor dintre deţinuţi care, între timp, au murit.

„Aproape opt ani am stat singur. N-am văzut un om, n-am ştiut că tatăl meu murise (...) Ani de zile, vietăţile acestea mici (n.r. se referă la păienjenii din celulă) mi-au fost tovarăşi (…) Unul dintre miliţieni mi-a călcat păianjenul în picioare. Mi-e ruşine să recunosc, dar am plâns de durere. Ca atunci când îţi moare o rudă, aşa m-a durut că a murit bietul păianjen" (sursă: Motivarea Curţii de Apel Bucureşti).

Instanţa explică şi de ce a ales pedeapsa de 20 de ani de închisoare în cazul lui Alexandru Vişinescu. Judecătorul consideră că, având în vedere că inculpatul are aproape 90 de ani, o pedeapsă mai mare ar fi fost iluzorie.