ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mănăstirea Vatopedi restaurează o veche chilie ce va primi „hram românesc”: Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș. Decizia a fost luată de conducerea Mănăstirii Vatoped, în frunte cu Starețul Efrem.

”Părintele Stareț Efrem și conducerea mănăstirii a dat binecuvântarea să terminăm una din chiliile părăsite ale mănăstirii aflat într-un cadru mirific și să-i schimbăm hramul în… …Sf. Iosif de la Partoș/Timișoara (!) pentru a fi pomenire pentru toți ctitorii români care vor face donații acolo. Dincolo de pomenire, toți ctitorii au dreptul la cel puțin o liturghie pe an făcută special pentru ei la care pot participa – dacă sunt bărbați, bineînțeles. Chilia are două etaje după tipicul atonit al sec. XIX cu paraclis, arhondaric, câteva camere și două etaje. Chilia se află pe locul vechii mănăstiri a Filadelfului atestată documentar de la 980 (da, în urmă cu o mie de ani), contemporană cu Sf. Atanasie, Nicolae și Antonie, sfinții din Adrianopol care au reconstruit Vatopedul. Este situată la 10 minute de Vatoped într-o oază de liniște înconjurată de pomi fructiferi, vii și un mic lan de grâu.”, scrie site-ul sfantulmunteathos.wordpress.com.

Sf. Iosif de la Partoș a fost monah la Vatoped o perioadă a vieții sale de unde a plecat la Timișoara trimis de către Patriarhul Constantinopolului în urma cererii românilor din Banat pentru a fi hirotonit mitropolit acolo.