ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, referitor la referendumul pe tema familiei, că el este un susținător al familiei tradiționale.

„Referendumul este cea mai desăvârșită formă de democrație în care cetățenii sunt chemați să susțină un punct sau altul de vedere. Consider în schimb că, dacă tot se cheltuiesc banii ăștia, ar trebui făcut un referendum și pentru consfințirea în Constituție a interzicerii traseismului politic la nivel parlamentar, cred că ar trebui făcut referendum privitor la poziția cetățenilor față de propunerile pe care le formulează partidul de guvernământ privitor la încălecarea justiției de către PSD și ALDE. Cred că se pot pune și alte întrebări cetățenilor la acest referendum astfel încât să nu se cheltuiască banii deja dați și cetățenii să fie consultați pe mai multe teme în care cred că trebuie sa-și spună punctul de vedere”, a declarat Ludovic Orban.

El și-a reiterat poziția de susținător al familiei tradiționale, argumentând că așa a lăsat Dumnezeu omul.

„Eu am spus că sunt un susținător al familiei tradiționale, consider că fiind un om credincios asta este lăsat de la Dumnezeu, asta e forma în care practic noi, oamenii, suntem chemați să ne așezăm în viață”, a explicat liderul PNL.

Camera Deputaților a adoptat în 9 mai, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” și 13 abțineri, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției pe tema definiției familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituție urmează să aibă următoarea formă:

”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei.

În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”, însă semnatarii inițiativei vor ca definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.