ACTUALIZARE 21:27 Protestatarii au început să părăsească Piața Constituției, după momentul culminant reprezentat de aprinderea luminilor de la telefoanele mobile. Potrivit reporterului Antena 3, protestul poate fi considerat încheiat.
 
ACTUALIZARE 20:10 Jandarmeria Română face precizări legate de filtrele instituite de jandarmi în zona exterioară a Pieței Universității, în urma cărora au fost găsite mai mlte arme albe și un pistol de jucărie.
„1. Scopul acestor măsuri este unul preventiv pentru a descuraja eventuale acte de tulbure a ordinii publice. Astfel de masuri se iau de multe ori cu ocazia unor manifestari publice care presupun prezenta unui numar mare de persoane.
2. Eficiența acestei măsuri s-a demonstrat și în această seară. În urma acestor controale, asupra câtorva persoane au fost găsite arme albe, cuțite, sisuri, box-uri sau lanțuri, materiale care dacă ar fi fost folosite, ar fi putut provoca rănirea grava a participantilor.
In continuare vom păstra aceste măsuri pentru a ne asigura că toți cei prezenți vor fi în deplină siguranță
3. Chiar dacă acel pistol de jucărie gasit asupra unui protestatar nu prezenta un pericol fizic iminent, din punct de vedere psihologic, acesta putea crea panică, situație care ar fi putut degenera intr-o busculadă cu urmări greu de anticipat.
4. Facem în continuare un apel la calm și cooperare, întrucât aceste măsuri au fost luate exclusiv pentru siguranța participanților la aceasta manifestație publica”, precizează Jandarmeria Română în comuncat.

ACTUALIZARE 19: 21 Protestatarii au plecat în marș din Piața Universității spre Piața Unirii, destinația finală fiind Palatul Parlamentului.

Potrivit unor surse citate de Agerpres, la manifestație participă peste 15.000 de persoane.

Coloana de manifestanți se întinde de la Hotelul Intercontinental până la magazinul "Cocor".
 
ACTUALIZARE 18:37 Câteva mii de oameni protestează sâmbătă seara în Piața Universității împotriva modificării legilor justiției, potrivit Agerpres.
Protestatarii s-au adunat atât de o parte cât și de cealaltă a Pieței Universității, la fântână, dar și în fața Teatrului Național. Zona protestului este delimitată cu garduri de protecție, iar circulația rutieră nu a fost afectată de manifestare.

Protestatarii strigă, printre altele, „Justiție, nu corupție” și „Hoții".

Stația de metrou și pasajul de la Universitate sunt aglomerate, iar oamenii strigă „PSD, ciuma roșie”.

Jandarmeria Capitalei a informat că Jandarmeria călare este prezentă și la nevoie va sprijini dispozitivele pedestre.

 De asemenea, pentru a putea gestiona în condiții bune siguranța celor care participă la protest, Jandarmeria București are posibilitatea de a suplimenta dispozitivele de jandarmi cu efective din alte județe în cazul în care va fi nevoie. Atât grupările mobile, cât și jandarmii călare sunt resurse care pot și vor fi folosite la nevoie în funcție de evoluția situației, a precizat Jandarmeria Capitalei.
 
Știrea inițială
 
În București, dar și în mai multe orașe din țară, sunt anunțate astăzi proteste față de modificarea legilor justiției și a Codurilor penale.
 
Locul de plecare va fi Piața Universității, apoi se va mărșălui către Palatul Parlamentului, cu opriri la sediul Avocatului Poporului, Curtea Constituțională a României (CCR) și Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

În același timp cu protestul din Capitală sunt anunțate manifestații și în alte orașe din țară, precum Alba Iulia (prefectură), Arad (primărie), Botoșani (primărie), Brăila (Piața Independenței), Buzău (Piața Dacia), Cluj (Monumentul Memorandiștilor), Craiova (Piața Mihai Viteazu), Galați (prefectură), Iași (Piața Unirii), Mediaș (Piața Corneliu Coposu), Oradea (Piața Unirii), Petroșani (Casa de Cultură a Sindicatelor), Piața Neamț (Piața Ștefan cel Mare), Pitești (Piața Vasile Milea), Suceava (Esplanada Casei de Cultură), Mureș (prefectură) și Timișoara (Piața Operei).

Proteste sunt anunțate și în orașe din afara țării: Buenos Aires, Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Fribourg, Helsinki, Bordeaux, Paris, Strasbourg, Dusseldorf, Munchen, Suttgart, Wurzburg, Milano, Roma, Torino, Dublin, Beirut, Birmingham, Cardiff, Edingburgh, Londra, Newscastle, Bergen, Oslo, Amsterdam, Haga, Madrid, Valencia, Budapesta, San Francisco și Los Angeles.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews