ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PSD profită de cazul Sorinei din Baia de Aramă pentru a promova o lege care va facilita luarea copiilor de la părinții naturali și încredințarea lor spre adopție.

Marți 25 iunie, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că proiectul său de modificare a Legii Adopțiilor va intra pe linie dreaptă, urmând a fi adoptat de către Camera Deputaților.

„În acest proiect, legea adopțiilor este foarte mult îmbunătățită, după ce am constatat că procesul de adopție dura foarte mult, că erau familii care pe parcursul acestei proceduri renunțau pentru că trebuiau să ia semnătură de la rudele de gradul 4 ale copilului respectiv. Era aproape imposibil să descoperi aceste rude și au fost foarte multe cazuri sesizate când condiționau semnătura de plata unor bani sau chiar se făceau amenințări la adresa familiei și atunci am simplificat toată această procedură de adopție. Am dat posibilitatea familiei adoptatoare să li se prelungească certificatul de la 2 la 5 ani, tocmai pentru că, iarăși, era o situație în care se pregăteau să adopte un copil și pe parcursul a ani de zile nu reușeau să ducă până la capăt procedura de adopție. Atunci trebuiau să reia întreaga documentație. Bineînțeles că foarte multe familii renunțau până la urma să mai preia copilul”, a afirmat Vasilescu.

Ceea ce nu spune Vasilescu este că acest proiect, prevede printre altele, că statul nu mai este obligat să informeze părinții naturali cărora ar urma să li se ia copiii și mai ales, să le ceară acordul pentru a fi încredințați spre adopție.

Proiectul a fost inițiat pe vremea în care Vasilescu era Ministrul Muncii și Protecției Sociale, în septembrie 2018.

În expunerea de motive a proiectului, la punctul 1, se precizează:

„Introducerea unor dispoziții menite să asigure celeritate în dobândirea și menținerea statutului de copil adoptabil: Se consideră reglementarea expresă a situațiilor în care planul individualizat de protecție a copilului are ca finalitate adopția în sensul simplificării demersurilor din această etapă prin eliminarea din procedură a rudelor până la gradul al patrulea”. Argumentul oferit azi de Vasilescu pentru acest pas este că „erau familii care pe parcursul acestei proceduri renunțau pentru că trebuiau să ia semnătură de la rudele de gradul 4 ale copilului respectiv. Era aproape imposibil să descoperi aceste rude și au fost foarte multe cazuri sesizate când condiționau semnătura de plata unor bani sau chiar se făceau amenințări la adresa familiei și atunci am simplificat toată această procedură de adopție”.

Argumentul nu este valabil, din mai multe motive. În cazul Sorinei din Baia de Aramă, spre exemplu, mătușa naturală a fetiței a fost găsită foarte ușor și, deși a cerut să adopte copilul, a fost refuzată. Și mai mult, jurnalista gorjeană Roxana Stoian spune că asistenții maternali i-au găsit mama naturală a Sorinei, pentru a o cunoaște pe fetiță, în timp ce funcționarii de la DGASPC Mehedinți au scris, timp de șase ani, că familia naturală a acesteia nu a fost de găsit. În acest timp procedura a fost astfel prelungită și tergiversată până ce s-a găsit o familie, care a fost acceptată foarte rapid de către „specialiștii” DGASPC ca fiind compatibilă cu copilul.

Un alt caz a fost semnalat de către jurnalista Cristina Liberis, fostă președintă a board-ului Asociației Telefonul Copilului.

Ea a povestit că în momentul în care proiectul Vasilescu a intrat în dezbaterea Parlamentului, DGASPC-urile au profitat de ocazie pentru a nu mai permite părinților naturali să-și vadă copiii și pentru a-i declara gata de adopție. Și asta, repetăm, în contextul în care acesta era doar un proiect, nicidecum o lege aflată în vigoare:

„Dar iată momentul octombrie 2018 când unui părinte, care își vizita cu regularitate copilul incredintat unei familii maternale, i se refuza dreptul de a-si vizita copilul care îi ceruse o bicicleta și pe care acesta urma sa i-a duca. Un părinte sărman, barbat, neumblat pe holurile tribunalelor și nici foarte școlit, abandonat împreună cu copilul de femeia lui. În ultimele 2 saptamini nu a primit niciun răspuns la cererile de a-si vedea băiatul. Astăzi, după niște convorbiri desprinse din Kafka aflu ca în baza modificărilor legii adopției (?????? e proiect) copilul a fost declarat adoptabil și tatăl nu mai are dreptul sa îl vada. Ilegalitate de la cap la coada. Mai departe: pe site-ul unei instituții care se ocupa de "protecția" copilului și adoptii modificările propuse de guvern par a fi și adoptate deja de Parlament în timp ce, pe acelasi site, ultima modificare a legii adopțiilor apare a fi fost făcută în 2017. 
Acum eu am următoarele întrebări pentru cei care știu ca mă urmaresc:
1. Din 20 septembrie 2018 și pana astăzi 8 octombrie, pentru câți copii din intreaga tara a început procedura de adopție în baza Proiectului adoptat doar de guvern nu si de Parlament?
2. Câți părinți naturali știu ca nu își isi vor mai vedea copiii?
3. Conform cazului de azi, și copiii cu unul sau ambii părinți plecați la munca în străinătate pot fi declarați adoptabili fără anunțarea părinților, nu-i așa?”.

Mai mult decât atât, ActiveNews prezenta în 2017 cazul lui Ștefan, un băiețel căutat de părinți cu identitatea cunoscută, dar declarat necunoscut de către autorități și încredințat spre adopție. Deci dacă astfel de abuzuri s-au petrecut atunci când legea îi obliga pe funcționari să caute familiile micuților, ce se va întâmpla atunci cu oamenii nevoiași care-și lasă copiii, poate temporar, în grija statului?

Proiectul de lege inițiat de Olguța Vasilescu vine, în contextul cazului Sorinei, ca o mănușă pentru cuplul american. Practic, funcționarii DGASPC-ului pot invoca „spiritul” acestui proiect de lege, pentru a argumenta refuzul de a o încredința pe Sorina familiei extinse sau pentru a o lăsa la asistenții maternali cu care a crescut și a o face disponibilă pentru adopție. De altfel, dacă ne amintim bine, principala acuză adusă de asistenta maternală autorităților este că nu au informat-o despre inițierea procedurii de adopție.

Este de remarcat că Olguța Vasilescu a tăcut cu referire la cazul Sorinei, deși majoritatea acțiunilor instituțiilor din subordinea Ministerului Muncii s-au petrecut pe vremea în care ea era titulara acestui portofoliu. Practic, nu avea cum să nu știe de implicarea Protecției Copilului, chiar prin șefa acestei autorități și a DGASPC.
 
Tăcerea și ulterior, graba cu care a promovat acest proiect de lege, dau apă la moară familiei care a crescut-o pe Sorina, care au acuzat-o pe Olguța Vasilescu de implicare în acest de caz de partea cuplului Săcărin.