ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comunitățile ÎMPREUNĂ au dăruit ghiozdane cu rechizite și alte daruri unui număr de 355 de copii din Buzău, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Suceava, Vrancea și din zona rurală de lângă București, informează Platforma Împreună pe pagina sa de facebook.

„Bunătatea e mișcarea inimii unui popor și dovedim că mai existăm ca popor măcar ajutându-ne semenii.
A face concret ceva pentru cel de lângă noi, a dărui, a fi buni unii cu ceilalți reprezintă esențiala noastră dovadă că suntem români creștini.

Dumnezeu să le dea tuturor copiilor spor la învățătură și luminarea minții, iar nouă celor mari să ne dea puterea de a-i ocroti!”, a sunat mesajul celor de Împreună.

În altă ordine de idei, Președintele Platformei Împreună, Mihai Gheorghiu, a fost invitat să conferențieze la Buzău, de Asociația  Femeilor Ortodoxe a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Gheorghiu a sunsținut prelegerea „Modele ale inimii, modele ale minții”.

Acesta a spus că în epoca noastră, însăși ideea de model este un pericol pentru cei care sunt în poziții de putere.

„În criza culturală, morală și socială pe care o traversăm, tocmai modelele dispar sau sunt ascunse. Sunt din ce în ce mai îndepărtate de noi și din cauza neputinței noastre și a confortului nostru intelectual sau semiintelectual, dar mai ales din cauza faptului că, pentru noua așezare culturală a progresismului de ultim strigăt, ca să zic așa, ideea de model începe să fie ea însăși un pericol. Ce înseamnă model? Model înseamnă o conștiință exemplară, care începe să-ți vorbească. Dacă intri în dialog cu acest model exemplar, înseamnă că ieși din mulțime, din aplatizare, din însingurare, din neputință și începi să gândești, să-ți pui întrebări, să acționezi după un model cunoscut, să te alături aproapelui tău. Sigur că, pentru creștini, unicul model este Hristos Însuși, Fiul lui Dumnezeu, Care S-a făcut om pentru a șterge păcatele, pentru a da rost existenței noastre pe pământ și mântuire fiecăruia dintre noi”, a declarat el, conform siteului Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Totodată, a mai adăugat Gheorghiu, „acest popor va fi salvat prin femeile sale. Cei mai frumoși oameni pe care i-am întâlnit în ultimii ani, cei mai dăruiți, cei mai luminoși, cei mai lipsiți de egoismul suficienței și autosuficienței, cei mai curajoși au fost femei – mame, soții, bunici, fiice, surori. Curajul, această veche virtute bărbătească, a trecut la ființele fragile de lângă noi”.

Prezent la eveniment, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian, a subliniat rolul femeii în societatea românească.

„„Domniile voastre, femeile ortodoxe de astăzi – cele prezente aici și altele care, din binecuvântate pricini, nu sunt aici și se implică în activități frumoase –, sunteți urmașele de drept ale doamnelor ortodoxe care au lucrat pe filieră socială și educațională, pe raza Episcopiei de odinioară a Buzăului și Vrancei. Dumneavoastră sunteți chemate să dați viață acestei asociații reactivate, acestei noi forme de asociere a femeilor ortodoxe, singura care are binecuvântarea Noastră și pe care o recunoaștem; să-i dați consistență printr-o implicare frumoasă, din convingere, printr-o dorință sinceră, motivată și asumată în spirit creștin, urmând exemplul femeilor creștine de altădată, despre care vorbeau cu admirație până și filosofii necreștini, precum marele profesor antiohian Libanius, în secolul al IV-lea, care, observând credința jertfelnică a mamei ucenicului său (Sfântul Ioan Gură de Aur), pe nume Antuza, confirmată de fapte concrete, a exclamat, la un moment dat: «Ce mame au creștinii!». Cu astfel de mame creștine putem să schimbăm lumea. Domniile voastre trebuie să conștientizați rolul extrem de important pe care l-a îndeplinit, de-a lungul secolelor, femeia creștină în Biserică, într-o societate creștină, în calitatea ei de mamă, de bunică, de soție, de soră, de fiică sau de călugăriță în mănăstire, contribuind la modelarea conștiinței umane”, a menționat ierarhul.