ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ieri, toate televiziunile au difuzat știrea despre „Un profesor de la Universitatea București, acuzat că a amenințat două studente musulmane că nu vor trece examenele, dacă nu renunță la hijab!”.

 


De unde a pornit totul? Chiar de la o postare pe care Florin Diaconu, profesor la Facultatea de Științe Politice din Universitatea București, a publicat-o pe blogul domniei sale, la 12 octombrie 2017. Cu trei săptămâni în urmă, adică.

Subiectul a devenit interesant doar atunci când cineva l-a rostogolit în online, iar presa a simțit imediat potențialul. Sămânța de scandal, ce aduce rating și trafic. Și, dintr-o simplă întâmplare, evenimentul petrecut acum trei săptămâni s-a transformat într-o știre din categoria „șoc și groază”.   

Deși studenta în cauză nu a depus vreo plângere împotriva profesorului, cazul a ajuns acum în atenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Astăzi, prof. Florin Diaconu a comentat pe blog ce i s-a întâmplat în ultimele 24 de ore, într-un text cu titlul „Câteva precizări, atât pentru prieteni, cât și pentru neprieteni”.

„Ieri, 2 noiembrie a.c., pe la 9 și ceva dimineața, m-a sunt un om la care chiar țin și mi-a spus că e o știre bizară, despre mine, pe una dintre Antene (Antena 3, mai precis). Am văzut-o și eu, pe la 10. Apoi am plecat în treburile mele. Știrea la care fac aici trimitere se referea la faptul că aș fi dat afară de la un curs două studente de religie islamică (ceea ce NU e adevărat; și pot demonstra asta), precum și la faptul că le-aș fi zis că o să aibă de pătimit la examenul final de semestru (ceea ce iarăși NU e deloc adevărat; și pot demonstra și asta).

În condițiile în care știrea respectivă conține cel puțin trei minciuni - dintre care două sunt, în mod limpede, calomnii (acesta e termenul juridic) - m-am dus la mine la facultate, unde am depus, spre lămurirea situației în cauză, cererea pe care o aveți, fotografiată, aici, cu numărul de înregistrare 1146 din 2.11.2017.


Apoi m-am dus, așa cum promisesem deja, să strâng bani, în fața Universității, pentru a cumpăra, cu ei, manuale de Istorie pentru domnul senator Șerban Nicolae (cu gândul că, dacă acesta le citește cumva, poate nu va mai bate câmpii, atunci când discută despre istoria românească și universală). La manualele în cauză voi reveni, curând (diseară sau cel târziu mâine dimineață), cu fotografia lor, ca și cu fotografia chitanței (a bonului de casă, de fapt) și a facturii fiscale, ca și cu fotografia listei tuturor celor care au contribuit, cu bani, la acest nou proiect al Regimentului de Voluntari din București.

Apoi am aflat că Facultatea mea a început o cercetare menită să limpezească episodul la care m-am referit la sfârșitul primului paragraf al textului de față. Prea bine, aștept cu interes rezultatele respectivei cercetări.

Aștept cu real interes și cercetarea pe care o va întreprinde CNCD, instituție pe care o respect. N-am nicio problemă să merg acolo atunci când voi fi chemat, fiindcă NU am discriminat pe nimeni (chiar dacă un deputat oarecare, cel care a depus la CNCD o plângere împotriva mea, crede asta; să fie sănătos, are și domnia sa dreptul la opinie; dar și eu am, nu-i așa, acest drept).

Șase precizări utile, poate, măcar pentru unii

La final, mai am de făcut câteva precizări: 

1. Multe dintre știrile apărute în presă despre mine, ieri, sunt doar niște colecții de calomnii imunde (ceea ce, repet, pot dovedi în chip indiscutabil); 

2. Mulțumesc mult (pe bune) acelora dintre studenții mei (foști și actuali), ca și prietenilor mei care care m-au contactat deja, în diverse feluri, cu mesaje explicite de susținere. Le cer, și pe această cale, să nu întreprindă absolut nimic până la finalizarea cercetării pe care o întreprinde acum Facultatea în care lucrez. 

3. Voi cere (tuturor entităților de presă care m-au calomniat) dreptul perfect legitim la replică: altfel spus, să dezmintă toate porcăriile și neadevărurile pe care le-au spus despre mine, pe spații tipografice (sau în intervale de timp) perfect egale cu cele pe care le-au folosit pentru a mă calomnia în chip ordinar. 

4. Dacă nu obțin dreptul la replică în condițiile descrise mai sus, voi demara procese, pentru calomnie, contra tuturor (persoane juridice ȘI fizice) celor care m-au calomniat. 

5. Îmi exprim încrederea în instituțiile care cercetează respectivul episod (respectiv FSPUB și CNCD) și aștept, în chip firesc, să fiu și eu chemat ca să îmi prezint punctul de vedere. Și...
 
6. Urez, în plus, poftă bună tuturor scatofagilor (reiau, atât persoane fizice cât și juridice) care m-au calomniat ieri, practic fără oprire, pe parcursul întregii zile. Nu pot spune decât că numitele calomnii sunt nu doar niște minciuni sfruntate și absolut grotești, ci și dovezi foarte clare că unele dintre ideile mele deranjează – și încă mult! – pe unii și pe alții. Mă bucură să aflu asta și spun, atât prietenilor cât și neprietenilor, cât se poate de răspicat, că voi continua să spun, în textele mele de pe blog, fără sfială, tot ce cred despre viața publică din România. În limitele legii, desigur; și fără să discriminez pe nimeni (n-am făcut, de altfel, asta niciodată).

Zi bună, tuturor!”