ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A început de ieri să cadă peste țară zvonul că Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) se pregătește să-i amendeze pe părinții care și-au adus copiii la mitingurile de protest. Sursa inițială a fost Digi24 care informa că ANPDC „strânge date din teritoriu despre sesizările primite cu privire la părinții care și-au dus copiii la proteste”.

Mai exact, „într-o adresă trimisă în această dimineață (n.r. – ieri), Protecția Copilului cere ca până mâine, la ora 16, direcțiile locale să trimită numărul de sesizări și ce măsuri au luat în aceste cazuri. Decizia vine după ce, la Protecția Copilului, au ajuns mai multe sesizări anonime privind participarea copiilor la manifestațiile antiguvernamentale. Un articol din legea pentru protecția copilului specifică faptul că părinții nu-și pot folosi copiii pentru interesul propriu. Articolul a fost invocat de Protecția Copilului pe 8 februarie, într-un comunicat de presă adresat celor care merg la proteste însoțiți de copii.”

Vestea a creat nemulțumire și dezbateri aprinse pe rețelele de socialiare. Chiar dacă informația era (tendențios) incompletă. Art.27 alin (4) din Legea 272/2004 prevede: „Copiii nu pot fi folosiți sau expuși de către părinți, (...) în scopul de a obține avantaje personale/instițutionale sau de a influența deciziile autorităților publice.” Deci, nu e vorba doar folosirea prezenței copiilor „în interes propriu”, așa cum susținea Digi24. Prezența la miting a copiilor ar putea fi interpretată drept „o expunere” a acestora, în scopul de „a influența deciziile autorităților publice”. Ȋn teorie, e o interpretare a legii la limită. Ȋn practică, punerea sub acuzație a părinților ar fi o greșeală a autorităților, în acest context. 

Ȋn comunicatul din 8 februarie, la care se face referire și în articolul celor de la Digi24, ANPDC informează că „nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție, care se sancționează potrivit legislației în vigoare. Convinși fiind că pentru fiecare dintre noi, a fi părinte este cel mai valoros dar pe care l-am primit de la viață, ne exprimăm speranța că atenția și grija pentru copiii noștri va prevala în toate acțiunile viitoare pe care adulții le vor întreprinde, în exercitarea oricăruia dintre drepturile care le sunt conferite adulților prin Constituție.” 

De ce a emis ANPDC acest comunicat, atâta vreme cât  părinții au venit și-n trecut cu copiii, la alte mitinguri? Pentru că acelea au fost autorizate, situație în care și jandarmeria, dar și organizatorii au responsabilitatea de a proteja integritatea participanților. Mitingul din Piața Victoriei a fost/este unul neautorizat. Iar la protestele neautorizate, în general, neșansa ca mulțimea și/sau jandarmii să se manifeste violent este mult mai mare. Este un risc pe care sper că fiecare părinte l-a conștientizat și și l-a asumat atunci când a mers cu copilul său în Piața Victoriei. Este un risc ce a determinat ANPDC să emită comunicatul din 8 februarie.
Poate că același risc i-a determinat pe unii, urmând actualul trend al denunțurilor, să facă sesizări către direcțiile pentru protecția copilului. Și deși până acum nu există informații că ar fi fost amendat vreun părinte, vestea că sancțiunile sunt iminente a devenit certă în spațiul public. Ca o marotă.

ANPDC a emis, cu puțin timp în urmă, un nou comunicat de presă, prin care informează că „reprezentanți ai presei”, dar „și persoane fizice sau organizații” solicitaseră să li se spună „numărul total de sesizări primite ce au vizat oportunitatea implicării copiilor în acțiunile civice desfășurate în spațiul public în ultima perioadă”.

Prin urmare, „în vederea furnizării unor informații cât mai exacte, conform procedurilor uzuale de colaborare cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, ANPDCA a solicitat, în cursul zilei de 14 februarie a.c., acestor instituții să îi comunice dacă la nivel local au fost primite sesizări similare. 

Până astăzi, 15 februarie ora 16:00, la nivelul instituției noastre au fost înregistrate 25 de sesizări, din care 19 sesizări scrise și 6 sesizări telefonice din partea persoanelor fizice. La nivelul celor 39 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului care au răspuns până în prezent au fost înregistrate 4 sesizări. Astfel, la nivel național a fost înregistrat un număr total de 29 sesizări.”

Vor fi amendați, pentru încălcarea legii, cei 29 de părinți? Deși nu dă un răspuns categoric, ANPDC „reafirmă deplina recunoaștere pentru libertatea de exprimare, ca drept fundamental, garantat oricărui cetățean de Constituția României”, iar apoi „reamintește doar că niciun copil nu trebuie expus riscurilor pe care și le asumă adulții, fie ei și părinți, prin participarea la acțiunile ce le întreprind în exercitarea acestui drept.”