ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un nor de poluare radioactivă a fost identificat în ultimele săptămâni deasupra Europei. Acesta ar fi rezultat după un accident nuclear nedeclarat, susțin militanții de mediu.

Norul radioactiv a stat deasupra României din 15 septembrie până în 10 octombrie, iar concentrațiile cele mai mari de particule au fost măsurate în sudul țării, în zonele Alexandria, Giurgiu, București și Constanța.

„Este vorba de o poluare cu un radionuclid artificial, Ruteniu 106, care a survolat toată Europa. Norul a survolat aproape toată suprafața României, dar concentrații mai mari au fost măsurate în zona Alexandria, Giurgiu, București și județul Constanța. Chiar și o concentrație foarte mare, de o mie de ori mai mare decât cea care a fost depistată pe medie în Europa, nu face decât să lase depigmentări pe piele, nu este o substanță cu potențial cancerigen”, a declarat Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, la TVR.

Rusia a recunoscut abia ieri că o concentrație „extrem de ridicată”, a unei substanțe radioactive, a fost înregistrată și pe teritoriul său în urmă cu o lună și jumătate, dar că nu e niciun motiv de îngrijorare.