ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-au ales pe PS Ignatie Mureșanul în scaunul de Episcop al Eparhiei Hușilor, informează agenția Basilica.

Noul ierarh a fost ales cu majoritate de voturi de către membrii Sinodului, întrunit azi în Capitală.

entru scaunul episcopal vacant al Hușilor, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a propus doi candidați. Pe lângă PS Ignatie Mureșanul, a fost propus și  Arhimandritul Nichifor Horia, Exarhul Administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor și starețul Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași.

Scaunul de Episcop al Hușilor a rămas vacant în luna august în urma retragerii Episcopului Corneliu. Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, în maximum 60 de zile de la vacantarea unui scaun episcopal Sfântul Sinod trebuie să aleagă un nou Chiriarh.
 
Iată Biografia PS Ignatie, conform agenției Basilica:

Noul Episcop, până astăzi Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, s-a născut în 7 iulie 1976, în Bilbor, jud. Harghita. Preasfințitul Ignatie a absolvit Școala Generală în comuna natală, Bilbor, jud. Harghita în anul 1991. A urmat cursurile Colegiului „Mihai Eminescu” din Toplița, jud. Harghita (1991-1992), ale Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” Alba Iulia (1992-1997) și ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia (1997-2001).

A fost admis la cursurile doctorale de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna”, Sibiu, specializarea Patrologie și Literatură Postpatristică, sub îndrumarea științifică a arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu (2001-2007). Studiile doctorale au fost continuate la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” din cadrul Universității București, sub îndrumarea științifică a diac. prof. univ. dr. Ioan Caraza (2007-2011), sub a cărui conducere magistrală a întocmit și susținut teza de doctorat: Sfântul Grigorie Palama și doctrina despre energiile necreate (București, 2011).

În perioada 2003-2008 a urmat studii postuniversitare (doctorat) în Atena, ca bursier al Sfântului Sinod al Greciei și al YKY (Idrima Kratikon Ipotrofion).  În prezent este doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ethniko Kapodistriako”, Atena, pregătind o teză de doctorat cu tema Contribuția teologilor români contemporani la dialogul teologic intercreștin, sub îndrumarea științifică a arhim. prof. univ. dr. Nikolaos Ioannidis și a Î.P.S. Mitropolit prof. univ. dr. Hrisostomos Savvatos.

A fost hirotonit diacon și preot în anul 2001 și tuns în monahism în 2008, pe seama Mănăstirii Sfânta Treime din Alba Iulia (Catedrala arhiepiscopală). În același an a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în 2011 la cel de arhimandrit.

În data de 24 octombrie 2011 a fost ales, în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, cu titulatura Mureșeanul. Hirotonia în arhiereu a avut loc în data de 11 decembrie 2011 la Catedrala Mitropolitană Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail din Paris, Franța.