ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inițiativa cetățenească, care vizează modificarea articolului 48, alin. 1 din Constituție („Familia"), stipulează că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor". Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți.

Biserica Ortodoxă Română a susținut acest demers încă de la început, iar acum și Biserica Catolică se alătură acestui demers transmițând o schisoare deschisă prin care își afirmă susținerea pentru „înlocuirea termenului „soți” din actuala Constituție cu sintagma „un bărbat și o femeie”, care reflectă cu mai mare claritate modul de înțelegere a ceea ce este căsătoria creștină și familia în România”.

Iată scrisoarea deschisă transmisă de episcopii catolici:

„Noi, episcopii catolici din România reuniți în perioada 3-5 mai 2017 la Cluj-Napoca, în sesiunea plenară de primăvară a Conferinței Episcopale Române, am luat act de amânarea discuțiilor cu privire la cererea de modificare și reformulare a articolului 48, alin. 1 din Constituția României, după cum urmează:

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Reafirmăm, împreună cu cele 3 milioane de cetățeni, care au semnat un demers în această privință, că înlocuirea termenului „soți” din actuala Constituție cu sintagma „un bărbat și o femeie” reflectă cu mai mare claritate modul de înțelegere a ceea ce este căsătoria creștină și familia în România. Doar căsătoria dintre un bărbat și o femeie, și numai în acest caz vorbim de căsătorie, poate garanta supraviețuirea unei societăți și a culturii sale; aceasta nu poate fi pusă pe picior de egalitate cu alt fel de uniuni pe care echivocul din termenul „soți” îl poate ascunde.

Constituția are menirea de a sta la baza unei legislații adecvate în domeniul familiei în care să fie tutelate drepturile fiecăruia și să fie respectată natura lucrurilor în tradiția creștină; termenii „căsătorie” și „familie” neputând fi utilizați decât pentru a defini realitatea uniunii stabile și deschise la viață dintre un bărbat și o femeie. Cea mai bună modalitate în care Statul poate tutela drepturile universale ale persoanei umane, demnitatea și integritatea sa, este de a apăra drepturile familiei.

Familia, al cărei nucleu de bază este legătura dintre un bărbat și o femeie, nu este o structură impusă persoanei, ci este locul natural în care ființa umană vine la existență și în care poate să crească în modul cel mai propice. Familia este locul natural al relației părinți-copii. Persoana umană primește în familie acea protecție naturală împotriva dificultăților de natură fizică, morală, spirituală. Iată de ce familia este marea resursă a societății.

Ca instituție socială naturală, căsătoria dintre un bărbat și o femeie stă la temelia civilizației în societate. Fără căsătorie nu ar exista stabilitate pentru copii și, în consecință, nu ar exista o comunitate autentic umană. Avantajele căsătoriei naturale sunt incomensurabile în plan economic și social, moral, cultural și spiritual, educativ. De fapt, căsătoria creștină are rolul unui sistem de imunitate național.

Cu grijă pentru viitor, pentru integritatea și sănătatea morală a cetățenilor României pe care o slujim în calitate de membri ai Bisericii și ai societății, reafirmăm necesitatea revizuirii articolului 48, alin. 1, în sensul mai sus precizat. Trimitem această scrisoare deschisă în dorința de a apăra și promova adevărul despre căsătorie și familie.”

Inițiativa pentru revizuirea Constituției aparține Coaliției pentru Familie, un grup informal care reunește zeci de ONG-uri din toată țara. Coaliția pentru Familie este activă de câțiva ani în dezbaterile societății civile din țara noastră, fiind prezentă cu un punct de vedere și la consultările constituționale din Parlament, de acum doi ani.