ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ordonanța de urgență 60/2017, cea care lasă fără loc de muncă peste 2.000 de persoane cu dizabilități, urmează să fie discutată în comisiile Parlamentului.
 
ActiveNews a scris încă de luna trecută despre acest subiect, dar răspunsul Ministerului Muncii a fost considerat nesatisfăcător de către persoanele afectată de această lege. 
 
Iată că acum, 36 de persoane cu sau fără dizabilități scriu un mesaj Parlamentului României în care aleșii sunt întrebați dacă este bine ca 2.000 de persoane care erau independente să devină, dintr-o dată, asistați social.
 
„Judecați dacă pentru a se mări de la anul cu câțiva lei indemnizațiile de handicap, trebuie să plătească azi cu locul de muncă 2.000 de oameni care nu mai aveau nevoie de asistare socială și financiară, pentru că învățaseră deja să pescuiască? 
Judecați dacă e corect și bine ca statul să le confiște „undițele” acestor abia deveniți „pescari” și să le dea în schimb, în fiecare lună câte un os de pește.
Judecați dumneavoastră dacă e normal ca un ministru al muncii și protecției sociale să propună ea însăși retrimiterea în asistență socială a 2.000 de oameni cu dizabilități în loc să facă tot ce se poate pentru a-i proteja și pentru a perpetua modelul prin care aceștia au devenit independenți”, se arată în textul scrisorii trimise pe adresa redacției ActiveNews.
 
De asemenea, cei 36 propun parlamentarilor adoptarea unui singur amendament la lege: 
 
„Din taxa pentru neangajarea persoanelor cu dizabilitățicare tocmai s-a dublat, aplicată angajatorilor cu peste 50 de angajați, propunem cajumătate din valoare să rămână la opțiunea plătitorului pentru achizițiile de la unități protejate, iar cealaltă jumătate să întregească bugetul de stat.
 
La art.78 se introduce alin 31 și va avea următorul cuprins: 
31 Fac excepție de la prevederile alin. 3 autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin.2, și care pot achiziționa produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate, în sumă echivalentă cu maxim 50% din suma datorată la bugetul de stat, în condițiile prevăzute la lit. a), iar diferența față de suma prevăzută la lit. a) o vor achita la bugetul de stat.” 
 
Iată textul integral al scrisorii:

 
Motto: „Dă-i omului un pește și va avea de mâncare o zi. Învață-l cum să pescuiască și va avea de mâncare toată viața.” - Vechi proverb chinez

Stimate doamne/domni membrii ai Parlamentului,

Prin votul pe care îl veți exprima în plen sau în comisiile de specialitate din care faceți parte, veți avea în curând în mână destinele a peste 2000 de persoane cu dizabilități care, începând din 1 septembrie 2017,se află, majoritatea din ei, în preaviz pentru desfacerea contractului de muncă din cadrul Unităților ”Protejate”.

Sunt 2000 de oameni care au plecat cu șansa a doua în viață și care, în ultimii 10 ani au învățat o meserie, au devenit cel puțin parțial independenți financiar și, cel mai important pentru moralul lor, au ieșit din stadiul de asistați social,  au (re)dobândit stima de sine. 

Pentru 2000 din semenii noștri cu dizabilități, toate aceste lucruri s-au întâmplat în timp, cu răbdare, cu asistență și îndrumare din partea unor specialiști, în cadrul unui loc de munca protejat oferit la un moment dat de o Unitate Protejată Autorizată. 

OUG 60 din 04.08.2017 promulgată de guvern, cu efect din 1 septembrie 2017, aruncă acești oameni în stradă lăsând unitățile protejate fără posibilitatea de supraviețuire, și le spune să stea liniștiți că firmele se vor înghesui să îi angajeze. Pentru că, în paralel, le-au dublat și firmelor taxa pentru neangajarea persoanelor cu dizabilități.
Schimbarea forțată a unui loc de muncă în care te-ai simțit apreciat, pus în valoare, acceptat, nediscriminat, poate însemna pentru oricare dintre noi o dramă la un moment dat în viața noastră. Gândiți-vă ce înseamnă pentru o persoană cu dizabilități care poate nu a mai lucrat nicăieri în altă parte. 

Judecați dumneavoastră dacă pentru proasta gestionare a veniturilor și cheltuielilor bugetare, este normal să plătească cea mai vulnerabilă categorie socială. Pentru că în fond asta este tot ce urmărește OUG 60/2017, aducerea de fonduri la bugetul secătuit prin măsurile populiste cu iz de notă de plată electorală luate de un guvern cinic și iresponsabil. 

Judecați dacă pentru a se mări de la anul cu câțiva lei indemnizațiile de handicap, trebuie să plătească azi cu locul de muncă 2000 de oameni care nu mai aveau nevoie de asistare socială și financiară, pentru că învățaseră deja să pescuiască? 

Judecați dacă e corect și bine ca statul să le confiște „undițele” acestor abia deveniți „pescari” și să le dea în schimb, în fiecare lună câte un os de pește.

Judecați dumneavoastră dacă e normal ca un ministru al muncii și protecției sociale să propună ea însăși retrimiterea în asistență socială a 2 000 de oameni cu dizabilități în loc să facă tot ce se poate pentru a-i proteja și pentru a perpetua modelul prin care aceștia au devenit independenți. 

Luna trecută aveam, în cadrul unităților protejate din grupul nostru, în total, 16 persoane cu handicap angajate. Acum, aproape toți sunt în preaviz. Unii dintre ei de peste o lună de zile își caută un loc de muncă. Aproape toate aceste persoane cu dizabilități sunt din Timișoara, un oraș celebru pentru șomajul extrem de redus, o Mecca a locurilor de muncă.

Cu toate acestea, știți câți din ei si-au găsit un loc de muncă? Unul singur. Din specialist în achiziții, s-a angajat agent de pază la o benzinărie. Cu salariul aproape de jumătate din cât câștiga cu o lună înainte. 
Dumneavoastră ca și reprezentat în parlament aveți puterea să îndreptați aceste inechități. Votați împotriva adoptării OUG 60/2017 în forma publicata în Monitorul Oficial din 07.08.2017.

 Amendamentele noastre sunt simple și ușor de acceptat pentru orice om de bună-credință:

-Din taxa pentru neangajarea persoanelor cu dizabilitățicare tocmai s-a dublat, aplicată angajatorilor cu peste 50 de angajați, propunem cajumătate din valoare să rămână la opțiunea plătitorului pentru achizițiile de la unități protejate, iar cealaltă jumătate să întregească bugetul de stat.
La art.78 se introduce alin 3.1 și va avea următorul cuprins: 
3.1 Fac excepție de la prevederile alin. 3 autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin.2, și care pot achiziționa produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate, în sumă echivalentă cu maxim 50% din suma datorată la bugetul de stat, în condițiile prevăzute la lit. a), iar diferența față de suma prevăzută la lit. a) o vor achita la bugetul de stat.
 
Va mulțumim pentru susținere. Știm că veți lua decizia corectă atunci când veți avea ocazia să va exprimați votul
Cu considerație, 
36 de persoane cu și fără dizabilități angajați ai:
Unității protejate Atelierul ”Mâini dibace” din cadrul Asociației Enable Timisoara
Unității protejate Printopia SRL
Unității protejate Spălătoria WashAway din cadrul Asociației Enable Timisoara
Unității protejate Green Toner SRL
Precum și unitățile protejate partenere din cadrul FONSS