ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul Sorin Gabriel Cozma, Șeful Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, a declarat că Daesh este „o mutație genetică” a Al-Qaeda, acționând cu o violență nejustificată, nediscriminând între cei vizați de atentate.

Potrivit News.ro, generalul Cozma a avertizat că „indiciile arată că Daesh pregătește un atac de mari proporții, inedit”.

Șeful Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI a susținut, duminică, o prelegere în cadrul Festivalului de film istoric de la Râșnov, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Conform paginii de Facebook a festivalului, generalul Cozma a afirmat că „SRI nu e un serviciu secret, ci un serviciu public”. „Avem până și Facebook”, a punctat el.

„Știm că nu suntem un serviciu simpatizat, dar suntem unul necesar. Noi suntem sistemul imunitar al societății. Nimeni nu face filme despre sistemul imunitar”, a mai spus generalul Sorin Gabriel Cozma despre rolul SRI.

El a susținut că interesul SRI este să aibă mai mult control civil, nu mai puțin, pentru că un astfel de control întărit ar creșterea încrederea publicului în serviciu.

Despre Statul Islamic, generalul Cozma a spus: „Noi nu vorbim de ISIS sau ISIL, noi vorbim de Daesh. Nu putem permite să se numească stat”.

Conform sursei citate, șeful Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI a susținut că „Daesh e o mutație genetică a Al-Qaeda”.

El a arătat totodată că Al-Qaeda se baza pe Al-Jazeera, în timp ce Daesh aparține erei Facebook și Twitter.

„Al-Qaeda își conduce franșizele de la distanță, practică un management pasiv. Daesh se implică în viața de zi cu zi, face transfer de know-how și resursă umană către franșiză, practică management activ”, a explicat generalul, menționând și că „Al-Qaeda încearcă, în ultima vreme, să evite atentatele ce pot conduce la victime musulmane sau civile”, în timp ce „Daesh acționează cu o violență nejustificată, nediscriminând între cei vizați de atentate”.

„Daesh e cel mai puternic brand creat de terorism”, a mai afirmat generalul Cozma, potrivit sursei citate.

Vorbind despre ceea ce poate urma, conform aceleiași surse, Cozma a afirmat că „se trece, treptat, de la radicalizare islamică la islamizarea radicalizării”, iar „indiciile arată că Daesh pregătește un atac de mari proporții, inedit”.

Klaus Iohannis anunța săptămâna trecută că nivelul de alertă teroristă în România rămâne albastru precaut. „Am fost asigurat de toate instituțiile statului cu responsabilități în materie, că nu există în aceste moment rațiuni care să necesite ridicarea nivelului de alertă teroristă mai sus de nivelul la care este în prezent, albastru-precaut”, a declarat președintele.