ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 26.10/09:20 : Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cere Patriarhiei Ecumenice și Patriarhiei Moscovei să ajungă un acord comun asupra situației din Ucraina, informează agenția Basilica.

Mai mult, Biserica Ortodoxă Română îndeamnă la dialog și la sinodalitate, „păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei”.

„Avându-se în vedere evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei.


Sfântul Sinod subliniază totodată faptul că unitatea se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanentă în viața Bisericii. Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni. De aceea, Sfântul Sinod îndeamnă la înmulțirea rugăciunii pentru unitate, la cultivarea prin dialog și reconciliere a iubirii creștine fraterne, care oferă adevărata libertate”.

Știrea inițială

Joi, 25 octombrie, are loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, eveniment ce are loc într-un moment în care lumea ortodoxă este prinsă în vâltoarea acordării autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, ce până anul acesta era considerată schismatică de Patriarhia Constantinopolului și inclusiv de București.


Biserica Ortodoxă Română, deocamdată, nu a precizat dacă se alătură Patriarhiei Constantinopolului sau susține poziția Patriarhiei Moscovei. 

Biserica Română este legată în mod tradițional de Constantinopol, iar Patriarhul Ecumenic este invitat la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului. Cu toate acestea, de partea cealaltă sunt românii din Ucraina, care se află, în mare parte, sub autoritatea canonică a structurii din cadrul Patriarhiei Moscovei. Situația lor se anunță și mai dificilă, după ce Filaret Denisenko, autoproclamatul Patriarh al noii Biserici a Ucrainei, a anunțat că toate slujbele se vor ține în ucraineană, anulând astfel posibilitatea ca românii să beneficieze de serviciile divine în limba lor, așa cum se întâmplă acum.

Tot azi se discută despre canonizarea ierarhului basarabean Dionisie Erhan. Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate.

Sfântul Sinod se compune din Patriarh, toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii eparhioți, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari și arhiereii vicari în funcțiune. Sfântul Sinod se întrunește anual în cel puțin două ședințe de lucru, în perioadele de primăvară și toamnă, iar în ședințe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.