ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Subiectul referitor la referendumul pentru revizuirea Constituției a ajuns până în SUA. Site-ul world.wng.org dedică un amplu material cazului, dar amintește și despre intenția liderului PSD Liviu Dragnea de a legifera parteneriatul civil.


Acum doi ani și jumătate, 3 milioane de români, mai mult de 15% din populația țării, au semnat o inițiativă cetățenească prin care cere Parlamentului să modifice constituția pentru a defini căsătoria ca fiind uniunea unui bărbat și a unei femei. După numeroasele provocări juridice și tehnice, vicepremierul Paul Stănescu a declarat că referendumul ar putea fi organizat încă din luna mai.

Cu această ocazie, liderul Partidului Social Democrat, condus de Liviu Dragnea, a propus guvernului să discute legalizarea parteneriatului civil, notând că țara nu ar trebui „să nu examineze situația unei minorități în România”.

Acesta susține că parteneriatele civile oferă o alternativă pentru cuplurile de același sex fără a eroda definiția căsătoriei.

Adina Portaru, avocat al biroului de la Bruxelles al ADF Internațional, spune:  „Noțiunea de soți își va pierde claritatea dacă parteneriatele civile sunt legiferate înainte de desfășurarea referendumului”.

Aceasta a mai spus că votul trebuie să aibă loc în curând.

„Problema este că nu se face altceva decât să se vorbească…timp de doi ani”, a spus Portaru. „Oamenii nu știu ce să creadă”. Portaru, la fel ca cei 40 de membri ai Parlamentului European, consideră că guvernul trebuie să ofere o voce democratică propriilor cetățenilor care susțin căsătoria ca uniune dintre un bărbat și o femeie, se arată pe site-ul american.

Klaus Iohannis este însă ironic când vine vorba despre acest referendum: „Luna mai e o lună frumoasă, nu știu dacă și pentru referendum. Nu cred că e niciun motiv de grabă", a declarat președintele Klaus Iohannis.

Camera Deputaților a adoptat, în 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi „împotrivă” și 13 abțineri, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției pe tema definiției familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituție urmează să aibă următoarea formă: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
 
Inițiativa a fost trimisă Senatului pentru dezbatere și vot. 
 
Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți", însă semnatarii inițiativei vor ca definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie".