ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, va contesta la ICCJ și chiar la Strasbourg sentința Curții de Apel București prin care i s-a retras Ordinul „Steaua României”, susținând că este vorba despre o greșeală de traducere.

Tokes Laszlo declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizată de CNMT că standardele europene, Charta drepturilor fundamentale garantează dreptul la libera exprimare.


„Nu am altă posibilitate decât de a ataca sentința Curții de Apel București la ÎCCJ și chiar la Strasbourg. Consider că retragerea ordinului este anticonstituțională, nelegală și este discriminatorie față de mine. Vreau să fac abstracție față de persoana mea, este vorba despre libertatea de expresie. Eu am făcut o declarație prost tradusă la Băile Tușnad în compania premierului Viktor Orban și, sub pretextul acestei declarații, Comisia de Onoare a Ordinului <<Steaua României>> a propus retragerea distincției mele. Standardele europene, Charta drepturilor fundamentale garantează dreptul la libera exprimare. Nu înțeleg cum se poate produce un astfel de decret de retragere a ordinului”, a spus Tokes.

Acesta a subliniat că nu înțelege nici cum poate avea loc o astfel de prigoană la adresa sa, acuzând membrii Comisie de Onoare a Ordinului sunt în proporție de 90% sunt membri PSD.

„Este un tribunal de partid, tendința politică de retragere a Ordinului este evidentă”, a mai spus europarlamentarul.

În 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Național ”Steaua României” a decis retragerea distincției acordate lui Tokes Laszlo pe motiv că în data de 27 iulie 2013 acesta i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască ”un sistem de cooperare națională”, prin care să se ofere ”protectorat” Transilvaniei.

Europarlamentarul a atacat decizia în instanță, dar a pierdut atât la Curtea de Apel București, cât și la ÎCCJ.

În 4 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind retragerea Ordinului Național ”Steaua României” în grad de Cavaler acordat lui Tokes, iar acesta a atact decizia în instanță, cererea fiind respinsă, în 16 noiembrie, ca neîntemeiată de Curtea de Apel București.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la ÎCCJ.

Tokes Laszlo a participat, vineri, la Cluj-Napoca, la conferința ”Simboluri naționale versus siguranță națională? Procese, rapoarte și mișcări civice în/din perspectiva relațiilor româno-maghiare”, organizată de CNMT.