ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După introducerea „acordului prezumat” în legea vaccinării obligatorii, am putea avea acest concept într-un alt proiect de lege sensibil: legea transplantului uman. În acest moment, legea se află în dezbaterea Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

În acest sens, opt organizații non-guvernamentale au transmis Comisiei un punct de vedere, prin care cer ca acordul la prelevarea de organe de la donatorul decedat să rămână unul informat și explicit, informează Asociația Pro Vita București.

Semnatarii Memoriului, asociațiile PRO VITA București, PRO VITA Sibiu, PRO VITA Gorj, Provita Media, Christiana, Darul Vieții, Asociația Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților și Alianța Familiilor din România se opun încercării de rezolvare a deficitului de organe pentru transplant prin introducerea „acordului prezumat”, arătând că s-ar ajunge la încălcarea principiului etico-medical al consimțământului responsabil, iar caracterul altruist, profund uman, al donării ar dispărea. De asemenea, apreciază autorii, acordul prezumat este imposibil de legiferat întrucât încalcă articole din Constituția României, din Codul Civil precum și tratate internaționale obligatorii precum Convenția privind drepturile omului și biomedicina (Convenția de la Oviedo), precizează sursa citată.

În memoriu se arată clar că „Acordul prezumat nu se identifică cu acordul voit și explicit, căci tăcerea nu înseamnă
acord; dimpotrivă, el contravine principiilor autonomiei persoanei și consimțământului informat prin chiar definiția sa: la nivel etimologic, prezumția este un concept, care, chiar și în sens larg, se traduce prin presupunere, supoziție, probabilitate, părere întemeiată pe aparențe”. 

Mai mult, Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano-Catolică, de la care se revendică peste 90% din populația României, s-au pronunțat explicit în privința consimțământului afirmând: „actul de donare va fi expres si nu prezumat” și „se impune solicitarea și obținerea consimțământului în scris prealabil, expres și liber al donatorului sau al persoanei terțe căreia legea îi permite acest fapt”.

De asemenea, autorii memoriului consideră că „acordul prezumat va favoriza traficul ilegal de organe, fenomen cu mari ramificații internaționale. În această stare, lucrurile pot fi ușor dezechilibrate de diferite  fenomene, aparent controlate și, mai ales, de interese mari financiare. De asemenea, se creează discrepanțe între cei care așteaptă un transplant, pornind de la impunerea unor criterii subiective, aberante și abuzive”.
 
Memoriul integral poate fi consultat AICI.