ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 29.11/ 13:41 Maria Gavril, soția preotului mort în teribilul accident de la Cornu Luncii, a fost externată, la începutul acestei săptămâni, la 42 de zile de la tragedia în care au pierit șase oameni.

Anunțul a fost făcut miercuri de purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, Mihai Ardeleanu.  Medicul a precizat că Maria Gavril, după 42 de zile de spitalizare, dintre care 32 la Terapie Intensivă, a plecat sănătoasă acasă la cei doi copii rămași în viată, în urma accidentului de la jumătatea lunii octombrie. Maria nu a rămas cu sechele, însă atât ea, cât și copiii de 3, respectiv 8 ani, urmează în continuare consiliere psihilogică, scrie Informația de Suceava.

Mihai Ardeleanu a mai spus că este un miracol faptul că preoteasa a scăpat cu viață, având în vedere leziunile suferite și că medicii au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a o ajuta. „Dacă era să vezi prognosticul traumatologilor era imposibil să trăiască. Echipa de medici a intrat în operație ca pe câmpul de luptă, fără să aibă un inventar complet al leziunilor”, a spus medicul Mihai Ardeleanu, care consideră că „ a fost în mare parte și o minune”

De asemenea, colegii preoți ai lui Petru Gavril s-au rugat pentru sănătatea Mariei și a copiilor săi. Ea își va petrece Crăciunul acasă, împreună cu cei doi copii. 

ACTUALIZARE 26.10/ 22:56 Evoluția stării de sănătate a Mariei Gavril, grav rănită în accidentul rutier din data de 14 octombrie a.c., la Cornu Luncii, este pe un trend ”ușor pozitiv”, a anunțat, miercuri, în conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Mihai Ardeleanu, potrivit Monitorul de Suceava. 
 
Soția preotului Petru Gavril, care fusese treptat informată despre moartea soțului ei și a fiicei mijlocii, Anisia, a primit și vestea pierderii fiicei în vârstă de 10 ani, Anastasia.

„Sigur, va urma o perioadă dificilă, cu atât mai dificilă cu cât doamna e de acum conștientă și începe să dialogheze și să pună întrebări îndreptățite și de acum e talentul psihologului să o canalizeze în așa fel cu răspunsurile, încât să nu impieteze asupra stării de sănătate a dumneaei, pentru ca vindecarea să se poată petrece cât mai curând. Medical, lucrurile merg pe o pantă bună, iar psihic, greul, așa cum am spus, de acum urmează. Dar doamna are pentru ce trăi, sunt doi copii care o așteaptă și motivația ca să trăiască și să se facă bine există”, a afirmat dr. Ardeleanu
ACTUALIZARE 22:46 Soția preotului Petru Gavril, Maria Gavril, a ieșit din comă, iar de luni dimineață respiră fără ajutorul aparatelor, anunță site-ul Monitorul de Suceava. Conform sursei citate, medicii o mențin în continuare sub atentă supraveghere având în vedere multiplele leziuni interne pe care le-a suferit în accidentul rutier de sâmbătă. Potrivit medicilor din Anestezie Terapie Intensivă - ATI, pacienta a fost informată parțial de drama petrecută în familia ei

ȘTIREA INIȚIALĂ
 
Sâmbătă, 14 octombrie, în timp ce ieșea din localitatea Cornu Luncii, mașina preotului Petru Gavrilă a fost lovită cu violență de un automobil care venea din sens opus. În urma impactului, preotul a decedat, alături de el murind și sora sa,  Aurora Șandru și soțul ei, Dumitru Cătălin Șandru.

Din cei patru copii ai preotului, Anisia, fata în vârstă de 6 ani, a decedat în ambulanță, în drum spre spital. O altă fetiță, Anastasia, în vârstă de 10 ani, a murit vineri, în spitalul din Suceava, la aproape o săptămână de la accident. Ceilalți doi copii sunt în afara oricărui pericol.

Într-o stare gravă se află soția preotului, Maria Gavril, în vârstă de 35 de ani, iar doctorii susțin că pronosticul este rezervat, dar așteaptă o minune.

Directorul medical al Spitalului de Urgență a explicat că pacienta a fost supusă unei intervenții chirurgicale efectuate de o echipă formată din doi chirurgi și un urolog, iar în prezent se află la Terapie Intensivă, unde este intubată, iar "aparatele și substanțele care asigură activitatea inimii o mențin în viață”.

Dr. Motan a spus că „se așteaptă o minune” care ar putea fi adusă de vârsta tânără a femeii, de doar 35 de ani, de regimul de viață sănătos pe care l-a dus și de lipsa unor antecedente patologice.

"Așteptăm o minune care să fie adusă de statusul pacientei – vârsta de 35 de ani, un regim de viață sănătos, a născut natural toți cei patru copii, nu are antecedente patologice, la care sigur că așteptăm ca cineva din Univers să canalizeze energia de care are nevoie pentru a supraviețui și a fi alături de cei doi copii rămași în viață. Spun doi, pentru că, din nefericire, pentru fetița de zece ani nu există nici o șansă de vindecare”, a afirmat directorul medical al spitalului pentru Monitorul de Suceava.

O umbră de optimism în această tragedie care a distrus viața atâtor familii a fost adusă de purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență, dr. Mihai Ardeleanu, care a declarat că medicii din secția Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) au sesizat la mama copiilor un „ușor reviriment”.

"Cei de la Reanimare au remarcat la mamă un ușor reviriment, ei au chiar impresia că a reușit să recâștige din reflexele primare, astfel încât poate că totuși tinerețea și vigoarea organismului ei își spun cuvântul. Reanimatorii au impresia că ea deja aude ceea ce se vorbește în camera în care se află, astfel încât și discuțiile care se desfășoară acolo trebuie gestionate, ca să nu facem o traumă psihică mai mare sau mai devreme. Aici ar fi se pare o ușoară notă optimistă”, a spus dr. Ardeleanu.

Conform procedurilor terapeutice, Alexia a fost informată, luni, de moartea tatălui și a surorii sale mai mici și de faptul că mama și sora mai mare sunt în viață, dar în stare foarte gravă și susținute de aparate.

„Trebuie să știe, este benefic pentru ea să vorbim despre suferința pe care o are. Este important să comunice, să vorbească despre ceea ce simte. Am vorbit despre viață și despre moarte, este foarte matură în gândire. S-a comportat și se comportă foarte firesc, tatăl lor le-a vorbit despre ciclul vieții și al morții și a reacționat extrem de matur. Este un copil căruia nu îi este teamă de moarte și asta este rodul educației primite de la părinți, de la tatăl ei, mai ales. Ieri am învățat multe de la un copil de 9 ani”, a afirmat psihologul Geanina Cîrlan.

Ea a spus că ieri dimineață, când s-a trezit, Alexia le-a cerut medicilor să fie dusă la capela în care au fost depuși tatăl și sora ei, într-un moment al zilei când nu este nimeni acolo, pentru a-și lua rămas-bun, solicitare care i-a fost acceptată imediat, ca parte a terapiei emoționale. Înainte de a ajunge la capelă, unde a fost așteptată de duhovnicul ei, Alexia a trecut pe acasă, de unde a luat o brățară și o iconiță, ultime daruri pentru sora și tatăl ei.
 
Redacția ActiveNews vă îndeamnă să o pomeniți pe Maria în rugăciunile voastre, iar cei care puteți da o mână de ajutor - prin eventuale soluții medicale, să o facă. Să ne rugăm ca Ioan și Alexia, cei doi copii care au surpraviețuit accidentului de săptămâna trecută, să nu o piardă și pe mama lor.