ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă Română reîncepe slujbele cu credincioși în aer liber, dar refuză să renunțe la împărtășirea credincioșilor cu o linguriță comună și, în consecință, amână acest moment culminant al liturghiei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Reamintim că guvernul a acceptat ca slujbele să poată fi reluate, doar în aer liber, dar nu a fost de acord cu utilizarea unei singure lingurițe cu care să fie dată sfânta împărtășanie la finalul slujbei.

Bănescu a spus că împărtășirea comună a credincioșilor este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe.

„A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtășirii comune, până la finalizarea unei consultări inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate și ele în același registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie. În acest moment sunt clare câteva lucruri foarte importante, deși cu un caracter temporar: slujbele cu credincioși vor fi oficiate exclusiv afară; bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioșilor, cu respectarea unor reguli de igienă și protecție; împărtășirea comună (în timpul Liturghiei) este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe”, a declarat miercuri Vasile Bănescu, pentru Agerpres

El a menționat că „a mai existat un astfel de moment dramatic al amânării împărtășirii, timp de două luni, în 1829, și tot din motive legate de epidemie”.