ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luna ianuarie din 2020 este marcată de producerea primei eclipse vizibile de pe teritoriul României, informează Agerpres.

La 10 ianuarie poate fi urmărit o eclipsă de Lună prin penumbră din Europa, din Asia, din Australia și din Africa.
De pe teritoriul României poate fi observată pe tot parcursul desfășurării. O astfel de eclipsă înseamnă că Luna nu intră de loc în umbra Pământului, conform digi24.

 
Maximul se produce la ora 22:10, când aproape tot discul Lunii se va afla în penumbra Pământului. Fenomenul va ptuea fi observat pe tot parcursul desfășurării lui, din toată țara, dacă este senin.

„Eclipsa începe la ora 19:08 când Luna intră în penumbră, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia doar în preajma maximului. Pentru că penumbra nu este foarte întunecată, vom vedea doar o reducere în strălucire a Lunii și poate o modificare de colorit, din culoarea obișnuită într-un gălbui. Eclipsa se termină la ora 23:12 și durează patru ore și patru minute”,scrie Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” pe pagina sa de internet.

Următoarea eclipsă de Lună, vizibilă și din țara noastră, se va produce la 5 iulie 2020 și este tot prin penumbră, relatează Agerpres.

De când s-a format Luna, ea se îndepărtează de planeta noastră (cu aproximativ patru centimetri pe an). În perioada de rotație a satelitului în jurul Pământului, care durează aproximativ 29 de zile și jumătate, se disting patru faze: Lună Nouă, Primul Pătrar, Lună Plină, Ultimul Pătrar.