ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând cu 15 iunie 2017, utilizatorii de telefoane mobile care călătoresc în alte țări din UE vor putea telefona, trimite mesaje sau naviga pe internet fără a plăti costuri suplimentare, altele decât cele prevăzute în costurile naționale ale rețelelor la care sunt abonați.

Ultima cerință pentru eliminarea taxelor de roaming a fost îndeplinită marți, odată cu adoptarea de către Consiliul Uniunii Europene a actului juridic care limitează cât de mult pot percepe reciproc operatorii pentru a permite serviciile de roaming în întreaga Europă, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Având în vedere că Parlamentul European a aprobat deja regulamentul în materie de tarife cu ridicata la 6 aprilie, acordul Consiliului reprezintă ultima etapă juridică înainte ca textul să fie semnat de ambele instituții la jumătatea lunii mai și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene până la sfârșitul lunii mai. Apoi, va intra în vigoare la trei zile după publicarea sa. Așadar, termenul-limită de 15 iunie 2017 va fi îndeplinit și roaming-ul la prețuri naționale va putea începe.

Acordul informal între Consiliu și Parlament privește prețurile maxime pe care companiile și le pot aplica reciproc pentru utilizarea rețelelor în roaming. Aceste costuri afectează indirect facturile finale ale consumatorilor.

Roaming-ul fără suprataxe, așa-numitul „roaming la prețuri naționale”, este pentru cei care trăiesc în Europa și care călătoresc în alte țări ale UE pentru muncă sau în scopuri recreative. De asemenea, acesta va fi introdus în Islanda, Liechtenstein și Norvegia la scurt timp după data de 15 iunie.

Roaming-ul la prețuri naționale este menit să faciliteze comunicarea în timpul călătoriilor. Acesta nu este destinat să permită roaming-ul permanent, în care un client ar contracta un abonament în țara cu tariful cel mai ieftin pentru a îl folosi, apoi, pentru serviciile de roaming în țara sa de origine.

Din 15 iunie 2017 prețul maxim la apelurile telefonice va scădea de la 5 eurocenți/minut până la 3,2 eurocenți eurocenți/minut în timp ce la mesajele SMS tarifele vor scădea de la 2 eurocenți până la 1 eurocent per SMS. De asemenea, acordul prevede o reducere progresivă, pe parcursul a cinci ani, a tarifelor pentru serviciile de date de la 50 de euro per Gigabyte în prezent până la 7,7 euro per Gigabyte, începând cu 15 iunie 2017, la 6 euro per Gigabyte, la 1 ianuarie 2018, 4,5 euro în 2019, 3,5 euro în 2020, 3 euro în 2021 și 2,5 euro în 2022.

Norme speciale se aplică planurilor tarifare cu trafic nelimitat și cartelelor preplătite.

Reforma UE a prețurilor  a fost o condiție prealabilă de ordin practic și juridic pentru a elimina tarifele de roaming, astfel cum este prevăzut în regulamentul privind serviciile de roaming din 2015. Erau necesare plafoane noi pentru tarifele cu ridicata pentru serviciile de roaming pentru a se asigura faptul că operatorii vor fi în măsură să le ofere aceste servicii clienților fără suprataxă și fără majorarea prețurilor la nivel național.