ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 2.000 de persoane s-au adunat duminică seara în centrul Bucureștiului, în zona Pieței Universității, pentru a participa la un marș pentru apărarea pădurilor și împotriva violențelor împotriva pădurarilor, informează Agerpres.

Marșul a fost programat în intervalul 18:00-22:00, pentru traseul Piața Universității - Piața Mihail Kogălniceanu - Ministerul Apelor și Pădurilor, o coloană de circa 1.000-1.500 de persoane plecând în jurul orei 19,30 de la Piața Universității. Pe traseu acestora li s-au mai alăturat și alți participanți, printre aceștia fiind și pădurari și silvicultori.

Persoanele care participă la această acțiune, atât tineri, dar și persoane mai în vârstă, au adus pancarte cu mesaje cum ar fi 'Toți pentru Păduri', 'Stop mafiei lemnului', 'Pădurile salvează clima', 'Codrule, codruțule, unde pleci, drăguțule?'.

„Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Național arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanți dezgoliți, alunecări de teren, avalanșe, inundații dezastruoase, zone deșertificate, pădurari uciși în stil mafiot, comunități divizate și expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicației pentru cetățeni Inspectorul Pădurii și protecția strictă a pădurilor primare și seculare din România!", afirmă organizatorii marșului pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Organizațiile de protecția mediului mai solicită autorităților măsuri cum ar fi monitorizarea prin satelit a pădurilor, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din rețeaua rutieră, la gatere și la depozite.

Acțiuni similare cu participare de nivelul a sute persoane au mai fost organizate duminică și în alte orașe din țară cum ar fi Cluj-Napoca, Brașov, Bistrița, Iași.