ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) organizează, luni, o serie de evenimente dedicate conștientizării și măsurilor concrete de reducere a riscului seismic din România, sub egida „O zi despre cutremure: perspective de reducere a riscului seismic'', informează Agerpres. Luni se împlinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977 care a lovit România.

Astfel, la Academia Română va fi organizat simpozionul „Cutremurele vrâncene; o provocare pentru geoștiințe și societate", în cadrul căruia vor fi făcute o serie de prezentări științifice și va avea loc un panel de discuții pe tema mai sus menționată.

Totodată, la Biblioteca Națională se va desfășura, începând cu ora 10:00, evenimentul „Vorbim deschis despre cutremure- inițiative pentru reducerea riscului seismic". Acesta va cuprinde o expoziție Mobilă despre Cutremure (MOBEE) a INFP, Caravana „Fii Pregătit" a DSU și activități și prezentări dedicate înțelegerii cutremurelor și a măsurilor de reducere a riscului seismic.

De asemenea, vor fi lansate: broșura „Informații esențiale despre cutremure", turul digital ghidat „Bucureștii și cutremurele", Expoziția "4 martie 1977 și după...: Cutremurele din Vrancea în studii, reportaje, mărturii, evocări, albume din colecțiile Bibliotecii Naționale", expoziție cu fotografii și exponate pe tematica protecției civile, prezentări ale proiectelor din domeniu.

Tot luni, vor fi organizate și trei tururi ghidate gratuite ce pentru a spune povestea efectelor cutremurelor majore asupra Bucureștilor, dar și a contextului actual: de ce sunt atâtea clădiri vulnerabile seismic și care sunt perspectivele de îmbunătățire a situației.

Seria de evenimente va include și intrarea liberă, între orele 8:00-17:00, la Muzeul Național al Pompierilor (Foișorul de Foc).