ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Desi metoda printarii 3D nu este o noutate in materie de tehnologie, probabil este mai des citata in ultima vreme, atat pe site-urile despre gadgeturi, cat si in domeniul stirilor, cand vine vorba despre noi performante si despre inovatii. Mai departe, poti afla care sunt avantajele folosirii celor mai bune imprimante 3D, sub forma unor beneficii si posibilitati confirmate.

Economia de timp

Pe buna dreptate, timpul constituie una dintre cele mai pretioase resurse, iar din perspectiva printarii 3D, multe piese si accesorii pot fi acum obtinute mult mai rapid, in cateva ore, pe baza unui simplu proiect in CAD. Altfel spus, vorbim despre o productie accelerata pe segmentul designului de produs, chiar intervalul de la prototip, la produsul finit, permitand acum economia de timp.
 
Economia de resurse - costuri mai mici

La acest capitol, exista mai multe subpuncte care pot fi adresate. In ceea ce priveste costul efectiv al dispozitivelor folosite, acestea isi pot amortiza relativ rapid investitia, in timp ce fondurile necesare pentru plata fortei de munca implicate pot fi chiar foarte scazute. 

Daca in productia traditionala de obiecte si piese, operatorii sunt numerosi, iar masinile implicate la fel, in cazul printarii 3D se elimina necesitatea liniilor de productie si de asamblare ca zone distincte. 
Tot ce e necesar in cazul unei astfel de imprimante e ca proiectantul sa realizeze designul, iar operatorul sa gestioneze activitatea imprimantei, care poate fi programata sa duca la bun sfarsit sarcinile.
La aceste avantaje mai putem adauga economia de material necesar productiei si mult mai putine deseuri. Din moment ce se lucreaza cu cantitati strict calculate de material care va fi adaugat treptat, cantitatea de resturi va fi mult mai scazuta, fata de ce poate lasa in urma o linie de productie clasica.

Accesibilitate

Se poate considera ca, dupa 2010, deja oricine si-ar permite investitia, poate avea acces si la o imprimanta 3D buna, dovada fiind multitudinea de modele disponibile in comertul online. Acesta poate fi si un avantaj pentru micile afaceri, care reusesc astfel sa se situeze din start in fata concurentei. Tehnologia si modul de operare constituie aspecte ce pot fi invatate rapid, cu putina rabdare si avand instructiuni clare la dispozitie.

Libertate creativa

Daca anumite obiecte sunt mai greu de obtinut din cauza conditiilor speciale de asamblare si deoarece pot avea prototipuri defectuoase in prima instanta, in cazul printarii 3D se elimina multe dintre dificultatile impuse de forma. 
Altfel spus, o astfel de imprimanta poate obtine forme geometrice nelimitate in timpul ce mai scurt, iar singurele erori posibile raman cele facute la nivel de proiectare. In plus, deoarece acum exista si posibilitatea combinarii mai multor tipuri de materiale, designerii de produs nu mai sunt conditionati de acest aspect si nu mai trebuie sa estimeze si sa planifice fiecare pas al productiei.

Caracterul revolutionar

Desi este departe de a fi o realizare cu aplicatii concrete si imediate, printarea primei micro-inimi, realizata in intregime din material biologic, in cadrul Universitatii din Tel Aviv, spune multe despre posibilitatile pe care le deschide tehnologia 3D si in alte domenii, cum ar fi medicina.