ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit rezultatelor anchetei privind accesul populației la tehnologia informațiilor și comunicațiilor în gospodării, în anul 2016 aproape două din trei gospodării din România (65%) au acces la rețeaua de internet de acasă. Față de anul trecut, ponderea gospodăriilor cu acces la internet a crescut cu 4 puncte procentuale.

65,4% dintre gospodăriile care au acces la rețeaua de internet sunt localizate în mediul urban, arată un studiu publicat de Institutul Național de Statistică.
69,7% dintre românii cu vârste cuprinse între 16-74 ani au folosit internetul în 2016. Față de anul trecut, ponderea utilizatorilor de internet a crescut cu 1,2 puncte procentuale, numărul acestora ajungând la 10,6 milioane de persoane.

Cu toate acestea, 61,6% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 de ani nu au folosit niciodată internetul. Ȋn aceeași situație se află un sfert din populația cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani. Prin comparație, 91,9% dintre românii care au între 16 și 34 de ani „folosesc sau au folosit vreodată internetul”, conform INS.

Dintre utilizatorii curenți, 71,3% folosesc internetul zilnic sau aproape zilnic.

Proporția bărbaților care folosesc sau au folosit vreodată internetul este puțin mai mare decât cea a femeilor: 72,2% față de 67,2%. 

Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat internetul a fost de 88,4% în regiunea București – Ilfov. La distanță considerabilă urmează regiunile Nord - Vest și Centru cu 71,9%, respectiv 71,7%, celelalte regiuni prezentând proporții de sub 70%.

Regiunea București – Ilfov, prima în online
 
În profil teritorial, conectarea la internet a fost mai răspândită anul acesta în cadrul gospodăriilor din regiunea București - Ilfov (peste 4 din 5 gospodării aveau acces la internet de acasă), urmată la mare distanță de regiunile Nord - Vest, Vest, Sud - Vest Oltenia, Centru și Sud-Est. Cele mai mici ponderi ale gospodăriilor cu conectare la internet, sunt înregistrate de regiunile Sud - Muntenia (58,0%) și Nord - Est (57,1%).

Din punct de vedere al mărimii gospodăriei, se constată o corelație între numărul de persoane din gospodărie și interesul crescut pentru conectarea la internet.


Tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă sunt în proporție de 86,8% conexiunile broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate la mare distanță de conexiunile broadband mobile (43,2%) și de conexiunile narrowband (10,3%).