În această perioadă, pe tot parcursul teritoriului național a înflorit socul. Floarea de soc împrăștie un miros foarte plăcut, dar nu numai atât: din florile de soc iese un suc natural foarte gustos.

Puțini știu însă că se pot bucura de sucul de soc tot timpul anului, indiferent de anotimp sau de temperatură. Secretul este...congelatorul.

Se culeg florile, se curăță de impurități, după care se depozitează în pungulițe tip sanviș, câte 5-7 bucăți. După ce se închide bine pungulița, aceasta se depune la congelator. În acest fel, floarea se păstrează „verde” timp îndelungat și nu-și pierde calitățile, așa cum se întâmplă în cazul în care se usucă. Puteți să le scoateți în mijlocul iernii și să preparați o socată răcoritoare fără mare efort.

Iată rețeta folosită de mama mea pentru realizarea a 5 litri de socată:

Se adaugă într-un recipient de cel puțin 5 litri: 1 litru de apă,  5-7 flori de soc( în funcție de dimensiuni), 1/2 kilograme de miere (zahăr brun, zahăr- în funcție de gust), 2 lămâi tăiate felii și un vârf de drojdie (dacă vă place mai acidulat). Se amestecă bine conținutul, până se topește zahărul ( dacă nu aveți răbdare, puteți amesteca mai puțin și apoi lăsați conținutul la căldură timp de câteva ore).

După ce s-a topit zahărul, se adaugă restul de apă până la 5 litri, apoi se acoperă recipientul, dar nu definitiv, ci suficient cât să „respire” conținutul. Dacă nu aveți un capac potrivit, o pânză este suficientă.

Apoi totul se lasă la căldură, în funcție de temperatură. Dacă în cameră sunt peste 22 de grade, două zile sunt suficiente. Dacă nu doriți să adăugați drojdie, atunci conținutul se lasă la „făcut”, măcar trei zile.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews