ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a anunțat oficial joi amânarea licitației pentru vânzarea frecvențelor prin care se vor furniza servicii 5G, motivând că pentru a pune în practică memorandumul România - SUA pe acest subiect ar trebui transpus în lege, ceea ce nu s-a întâmplat, informează un comunicat de presă.

„Guvernul României și al SUA au semnat un Memorandum pe 5G extrem de important și benefic, care ține de securitate și parteneriate strategice. Pentru a putea fi aplicat, trebuia modificată legislația primară, lucru care nu s-a întâmplat. Noi suntem obligați să oferim operatorilor toate datele și condițiile astfel încât să poată veni cu oferte care să stea în picioare din punct de vedere economic”, a spus Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

De asemenea, „Conducerea ANCOM a constatat că licitația nu mai poate fi organizată în acest an, printre principalele motive fiind lipsa setului de instrumente privind cerințele de securitate a rețelelor, necesitatea implementării Memorandumului semnat de către Guvernele României și SUA, precum și necesitatea ca viitorul guvern care întocmește bugetul pentru anul 2020 să aprobe taxele de licență și calendarul de achitare a acestora. În aceste condiții, conducerea ANCOM consideră că organizarea licitației în totală transparență și predictibilitate nu este posibilă”, se arată în comunicat.

Cei de la ANCOM mai spun că au primit observații de la operatorii din România, în timpul consultării publice pe marginea Documentației procedurii de selecție competitive în vederea acordării drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz.

Reprezentanții ANCOM au anunțat că prevederile care țin de competența sa cuprinse în documentația de licitație pentru 5G vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, astfel încât licitația să se poată desfășura în prima parte a anului viitor, în contextul în care Comisia Europeană a stabilit ca termen limită data de 30 iunie 2020 pentru punerea la dispoziția operatorilor a resurselor de spectru necesare implementării 5G.

Ceea ce nu spun reprezentanții ANCOM este că luni, la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, a avut loc dezbaterea publică asupra Ordonanței de Urgență pentru simplificarea procedurii de autorizare a executării lucrărilor de construcții la infrastructura fizică a rețelelor de comunicații electronice. Dezbaterile au avut o durată maraton, timp în care câteva zeci de persoane din societatea civilă, reprezentând asociații și alte organizații, au adus argumente împotriva acestei legi. De fapt, conform surselor ActiveNews, la dezbatere au fost prezenți medici, avocați, ingineri, reprezentanți ai asociațiilor pentru protecția consumatorilor, ecologiști, care au cerut retragerea acestui proiect de OUG.

În urma dezbaterii, pagina de internet a respectivului OUG de pe siteul Ministerului a fost ștearsă. Nu este clar dacă s-a renunțat și la proiect sau doar este o retragere tactică.