ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Academia Română solicită retragerea din Parlament a proiectului de lege inițiat de PSD, prin care se dă liber la defrișări pentru a putea fi făcute lucrări de utilitate publică.

Conform actului normativ, defrișările ar fi permise și în ariile protejate sau în pădurile virgine.

Specialiștii Academiei Române  subliniază faptul că proiectul contravine legislației naționale de înființare și funcționare a Parcurilor Naționale și Naturale, dar și directivelor europene de mediu.

"Ca urmare a propunerilor făcute de specialiștii din Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor din cadrul Academiei Române, se consideră oportună anularea măsurii legislative și respingerea proiectului Legii 52/2018 intitulat Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice.

O astfel de propunere legislativă este fără precedent în România, mai ales tinând seama de prevederile de la alineatul 16 care vor permite defrișări în suprafețe cuprinse în zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, precum și pentru suprafețele incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România.

Proiectul Legii 52/2018 de modificare și completare a Legii nr 51/2006, contravine legislației naționale de înființare și funcționare a Parcurilor Naționale și Naturale existent începând cu anul 1935 (Parcul Național Retezat) și până în prezent, precum și legislației comunitare de mediu care promovează rețeaua europeană de arii protejate Natura 2000.

Prin demersurile sale legislative, România nu trebuie pusă în imposibilitatea de a-și respecta obligațiile ce-i revin ca semnatară a Directivelor Europene a Convențiilor și Protocoalelor internaționale cu privire la conservarea biodiversității și a patrimoniului natural", este punctul de vedere semnat de președintele interimar al Academiei Române, Cristian Hera.

 

Documentul a fost făcut public de senatorul USR Allen Coliban, printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook

„Academia Română ne dă dreptate!În plenul Senatului Uniunea Salvați România a fost singurul partid care s-a opus. Am arătat că nu este nevoie de o astfel de lege (întrucât există procedurile de derogare), că graba în care se încearcă trecerea ei este suspectă, că nu există un studiu de impact și opinii asumate ale specialiștilor (între timp ANANP, al cărei punct de vedere nu a fost prezentat, și-a schimbat conducerea), că "temporarul” definit de lege are iz de "permanent”, că felul în care sunt tratate în propunerea de lege ariile protejate și pădurile virgine lasă loc la abuzuri și la intervenții ireversibile”, scrie Allen Coliban

Proiectul a fost votat deja în Senat, USR fiind singurul partid care s-a opus. Legea urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților, decizională ăn acest caz