ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania Apple a prezentat un iPhone mai mic, o nouă versiune a tabletei iPad Pro și reduceri pentru ceasul Apple Watch, în cadrul unui eveniment în care a promis că nu va ceda în bătălia cu FBI, informează agenția EFE, citat de Agerpres.

"Trebuie să decidem, ca țară, câtă putere ar trebui să aibă Guvernul în ceea ce privește datele noastre și intimitatea noastră", a spus, luni, directorul general al Apple, Tim Cook, cu ocazia lansării noilor produse, la sediul companiei din localitatea californiană Cupertino (SUA).

Cook a afirmat că el consideră că firma sa are "responsabilitatea" de a proteja datele utilizatorilor.

"O datorăm clienților noștri și țării noastre", a subliniat el. "Nu vom evita această obligație", a afirmat directorul, cu o zi înainte ca reprezentanții Apple să se vadă cu cei ai Biroului Federal de Investigații (FBI), la o audiență la un tribunal din Riverside (California), unde cele două părți își vor apăra punctul de vedere în controversa privind accesul la un telefon iPhone.

FBI cere Apple să ajute la deblocarea unui iPhone al unuia dintre autorii atacului armat din decembrie 2015, din orașul californian San Bernardino, considerat un act terorist, în care și-au pierdut viața 14 persoane, solicitare care a fost însă respinsă de compania de tehnologie.

Pe lângă aceste declarații, Apple a prezentat luni, la Cupertino, modelul iPhone SE, un dispozitiv cu un ecran de patru inchi, pe care l-a descris drept "telefonul de patru inchi cel mai puternic din lume".

Dispozitivul are capacitatea unui iPhone 6 și vine echipat cu același procesator și cameră foto, dar va fi mai ieftin, cu un preț de 399 dolari pentru modelele mai simple, aproape jumătate din prețul telefoanelor mai mari.

Noul telefon va fi scos la vânzare joia viitoare, în SUA, și va fi disponibil, din mai, în 100 de țări.

Apple a înregistrat un trimestru cu profituri record în istoria corporatistă americană, după lansarea telefoanelor cu ecrane mai mari, în 2014, dar în prezent se confruntă cu o încetinire a vânzărilor, care ar putea scădea anul acesta pentru prima oară de la debutul iPhone, în 2007.

Apple a anunțat, de asemenea, actualizarea sistemului de operare al iPhone și iPad, IOS 9.3, care va fi disponibil începând chiar de luni.

Compania din Cupertino a prezentat și nouă tabletă iPad Pro, mai mică, de 9,7 inchi și cu o greutate de mai puțin de jumătate de kilogram, care va fi lansată la vânzare săptămâna viitoare, cu un preț inițial de 599 dolari.

"Este înlocuitorul calculatorului personal", a spus directorul executiv al Apple, Phil Schiller, despre noul model de iPad.

Compania a prezentat și noile curele pentru ceasul inteligent Apple Watch, cu noi culori și un material nou, nazlonul, și a anunțat că modelele de ceasuri mai ieftine vor începe să fie comercializate cu prețuri de la 299 dolari, în loc de 349 cât costă în prezent versiunile economice.