ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a precizat că nu există date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României, fiindcă nu există nicio obligație pentru companii sau instituții să raporteze astfel de situații. Acesta recomandă actualizarea sistemului de operare.

„Nu avem date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României. Nu există nicio obligație pentru operatori să raporteze și avem doar cifre parțiale. Același lucru se întâmplă și cu instituțiile statului. Sunt situații în care nici nu știu de astfel de atacuri. În cazul anumitor atacuri îți dai seama fiindcă sunt criptate fișierele și ți se cere o sumă de bani ca să le decripteze. Dar foarte multe atacuri nu sunt vizibile și lumea nu știe de ele. Pot să stea sute de zile în sisteme și deținătorul sistemului să nu aibă nici cea mai vagă idee că e un atac în derulare”, a declarat pentru Mediafax, Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Acesta a transmis însă o recomandare către populație, companii și instiuțiile statului: „Trebuie actualizat sistemul de operare acum, urgent! Trebuie actualizeze aplicațiile software pe care acest sistem de operare le utilizează, folosit un sistem antivirus și trebuie făcut backup la date, fie că vorbim despre companii, fie că vorbim despre persoane. Dacă sunt informații importante sau sensibile, să le pună pe un dispozitiv de stocare extern, tip memory stick, hard disk, CD etc. Aceste lucruri trebuiesc făcute acum!”, a subliniat Jianu.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a precizat că SRI nu are vizibilitate suficientă pentru a putea estima impactul la nivel național al atacului de timp ransomeware și că acesta poate afecta orice sistem Windows ce nu are actualizarea de securitate MS17-010, prin urmare, o astfel de amenințare, un atac cu acest tip de ransomware, nu vizează anumite entități.

Totodată, organizațiile ar trebui să se asigure că au sistemele de operare Windows actualizate la zi, a mai precizat Ovidiu Marincea.

 Activitatea a fost oprită la Uzina Dacia din Mioveni, iar angajații din schimbul întâi au fost trimiși acasă din cauza unor probleme la sistemul informatic. Uzina de la Mioveni și-a întrerupt lucrul, toate sistemele fiind blocate. Fluxul a fost oprit până la o dată care nu a fost comunicată. 

 

Kaspersky Labs afirmă însă că România este pe locul 9 în ceea ce privește statele cele mai afectate de valul de atacuri cibernetice cu virusul de tip malware WannaCry, care a vizat 99 de țări, în Rusia fiind înregistrate cele mai multe atacuri informatice cu acest virus.

99 de țări au fost afectate de cel mai mare atac cibernetic din istorie, care a vizat, în principal, sisteme informatice ale instituțiilor, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Germania, Italia, Vietnam sau Spania, conform BBC.

Și Jakub Kroustek, de la firma de securitate Avast, a declarat că până sâmbătă au fost detectate peste 100.000 de dispozitive infectate în 99 de țări.

Hackerii au declanșat atacul „WannaCry", folosindu-se de un virus din kitul de instrumente de supraveghere ale Agenției Naționale de Securitate americane.