ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Amendă-record pentru o primărie din Bihor, acuzată că a îngropat în pământ gunoaiele aruncate în Parcul Natural Apuseni. 100.000 de lei vor fi nevoiți să plătească edilii din Budureasa pentru că au ascuns astfel deșeurile. Comisarii Gărzii de Mediu au în vizor și alte primării din zonă, suspectate că au procedat la fel, anunță Digi 24.

În urmă cu o lună, inspectorii Gărzii de Mediu au descoperit gunoaiele aruncate în zona Padiș, din Munții Apuseni. Responsabilii zonei, edilii comunei Budureasa, au primit un termen de 30 de zile să ecologizeze zona.

„Am rămas neplăcut surprins de ceea ce am găsit în zona șesului Padiș și nu numai. Am găsit doline pline ochi efectiv cu gunoaie, cu zeci de metri cubi de deșeuri. În loc să curețe zona, edilii au dus gunoaiele în grotele formate în calcar”, spune Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu.

„Autoritățile publice locale care trebuiau să facă ecologizarea respectivă au lucrat un pic pisicește, din nefericire, au colectat o mică parte din deșeuri, celelalte au fost acoperite spărgând dolinele, făcând efectiv un dezastru”, adaugă el.

Reprezentanții primăriei Budureasa recunosc că au folosit un excavator. Acum, încearcă să remedieze problema.

„O să punem afișiere, panouri de informare a cetățenilor să nu se mai arunce deșeuri. O să venim să refacem dolina, cât se poate”, spune Ionel Lucan, referent în cadrul Primăriei Budureasa.

„Datorită conformației geologice a dolinei, deșeurile nu pot fi scoase cu un utilaj simplu și astfel cerem ajutorul speologilor”, spune Agnes Keresytes, comisar în cadrul CGM Alba.

Turiștii sunt revoltați de aspectul zonei.

„Toate sentimentele astea le încerci pe rând, și scârbă, și greață, și dezamăgire”, spune un turist.

Comisarii Gărzii de Mediu continuă în aceste zile controalele în regiune. Inspectorii încearcă să identifice primăriile responsabile pentru fiecare loc unde au fost găsite gunoaie și amenință cu noi amenzi, dacă gunoaiele nu dispar din peisaj.