ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ești genul de persoană care are acasă o „pungă cu pungi” și refolosește plasele în diferite scopuri? Poate ar trebui să te gândești și la mediu! Materialele biodegradabile sunt la fel de durabile, iar pungile eco au aceeași rezistență ca cele tradiționale. Un consum sustenabil la nivel individual este unul din cele mai importante elemente pentru a avea o planetă curată, cu condiții climatice normale, iar acest subiect prezintă o importanță majoră. Noile forme de prelucrare a ambalajelor plastice au numeroase beneficii atât pentru indivizi, cât și pentru producția de masă.
Află mai jos informații inedite despre plasticul biodegradabil și cum poți să contribui pentru a avea un mediu mai curat!

Cum sunt fabricate materialele plastice biodegradabile?

Plasticul biodegradabil este realizat astfel încât să se poată descompune atunci când este expus radiațiilor ultraviolete ale soarelui, enzimelor, bacteriilor, apei sau abraziunii vântului. Este obținut din materiale naturale, cum ar fi cojile de portocale, uleiul de porumb, soia, microorganismele sau amidonul. Prelucrarea sa industrială este similară cu fabricarea celui obișnuit, cu excepția faptului că se folosesc materii prime regenerabile, care au proprietatea de a se degrada sub acțiunea factorilor de mediu. 

Avantajele utilizării materialelor plastice biodegradabile

1. Materialele plastice biodegradabile sunt ușor de reciclat
Aceste tipuri de fibre nu numai că necesită mai puțin timp pentru a se descompune atunci când sunt aruncate, dar pot fi ușor reciclate printr-un proces organic. Astfel, se diminuează problemele de depozitare a deșeurilor. Un alt avantaj este faptul că pot fi utilizate ca biogaz, care este o sursă de energie regenerabilă. De asemenea, sunt non-toxice, deoarece nu au la bază substanțe chimice. 

2. Consumă mai puțină energie
Este nevoie de mai puține resurse în fabricarea plasticului biodegradabil în comparație cu cel obișnuit. De exemplu, realizarea polimerului pe bază de porumb necesită cu 65% mai puțină energie în comparație cu unul similar obținut din petrol. 

3. Managementul reducerii deșeurilor
Pungile biodegradabile se descompun într-o perioadă de câteva luni, în funcție de materialul utilizat și de metoda de eliminare. De cealaltă parte, sacoșele tradiționale pot avea nevoie de o perioadă de până la o mie de ani pentru a dispărea. Ele reprezintă 13% din fluxul total de 32 de milioane de tone de gunoi anual și doar 9% din acest tip de plastic poate fi reciclat.
Alternativele bio sunt o alegere mai bună, deoarece se dezintegrează ușor și pot fi absorbite în sol.

4. Consum redus de petrol
Uleiul este un ingredient semnificativ în fabricarea materialelor plastice tradiționale. Se știe că petrolul are efecte negative asupra mediului, având în vedere cantitatea de deșeuri produse în timpul rafinării și, de asemenea, în timpul extragerii din pământ.

Opțiunile biodegradabile actuale se fac din produse naturale și vin sub diverse forme, care pot reduce semnificativ cantitatea de petrol utilizată, diminuând astfel nivelul poluării.

5. Reducerea nivelului de dioxid de carbon
Producția de materiale polimerice a crescut semnificativ de-a lungul anilor. Oamenii de știință au estimat că până în 2050 ar putea exista mai mult plastic în ocean decât pește, iar apa potabilă va fi contaminată în proporție de 80% cu astfel microfibre.

Cu ajutorul materiilor biodegradabile, precum cele obținute din zahăr și dioxid de carbon, se prevede un viitor al materialelor plastice care se pot descompune. Astfel, există condițiile necesare pentru un consum individual și industrial sustenabil, de care se vor bucura toți locuitorii planetei.

6. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Utilizarea de produse biodegradabile în locul celor tradiționale scade cantitatea de gaze cu efect de seră. Cercetările de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord afirmă că produsele din plastic dăunează depozitelor de gunoi, deoarece acestea produc un gaz de seră intoxicant atunci când sunt arse. Trecerea la opțiuni bio poate reduce simțitor volumul  emisiilor, evitând astfel efectele nedorite.

Așadar, iată avantajele pe care le poți avea dacă optezi pentru plastic biodegradabil - nu numai că vei proteja mediul, dar vei avea și beneficii la nivelul propriei sănătăți!