ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lumina provenită de la becuri ne poate face mult rău, anunță specialistii care au descoperit că unele dintre acestea ne pot afecta retina și creierul, din cauza substanțelor chimice pe care le conțin. Cei mai predispuși sunt copiii, dar și adulții dacă petrec mult timp în lumina artificială. 

Oamenii de știință au reușit să descopere formule mult mai eficiente pentru ca noi să avem lumină, fiind inventate becul cu filament, cel cu incandescență, becul economic și ledul. Chiar dacă pe piață găsim o multitudine de modele, specialiștii ne avertizează că unele corpuri de iluminat conțin substanțe atât de toxice, că ne-ar putea îmbolnăvi grav.

„Vorbim despre becurile cu gaz care, conform cercetarilor ar avea particule fine, vapori de mercur si care sunt periculoase pentru corpul uman”, a declarat Onuț Atanasiu, profesor de fizică, pentru știrilekanald.

„Un bec poate conține între trei și cinci grame de mercur. Medicii spun că metalul greu ar putea fi cauza migrenelor și a stărilor de anxietate pe care deseori le resimțim”, a explicat și dr. Valentin Boldea. 

„Pot fi periculoși pentru organism, afectând ficatul, rinichii, sistemul nervos și fiind responsabile de apariția unor forme de cancer”, explică specialistul.

„Există la momentul actual pe piață becuri cu incandescență, dar care nu ar mai trebui să fie, din cauza eficienței scăzute a acestora. Există pentru iluminatul exterior lămpi cu vapori de mercur, cu vapori de sodiu. Mai nou există iluminatul cu led care este un iluminat foarte eficient, din punctul de vedere al consumului energetic”, a declarat conf. Dr. ing. Gelu Gurguiatu - decanul Facultății de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Eletronică.

„Un bec conține practic filament și acel gaz, gaz din interiorul becului. Nu vorbim despre becurile vechi, ci despre becurile fluorescente care au o perioadă între 3000 și 15.000 de aprinderi, cum se pune. De ce este o variație așa de mare? Pentru că ele sunt ușor de stricat în momentul în care variază tensiunea și ar putea să se ardă”, spune Onuț Atanasiu, profesor de fizică.

Ca sa evităm vizitele la medic, specialiștii recomandă să petrecem cât mai mult timp la lumina naturală.