ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Bucureștiul este prima capitală din Europa care are o hartă seismică, după șapte ani de cercetări, Institutul de Fizica Pământului finalizând prima hartă de hazard seismic local.

Pe lângă câteva sute de clădiri cu bulină roșie, construite înainte de al Doilea Război Mondial, multe blocuri construite în jurul anilor '60 au căpătat, în urma expertizelor seismice, gradul de risc II sau chiar I.

La un cutremur de 7 grade Richter, clădirile cu risc seismic de gradul I (bulină roșie) s-ar putea prăbuși. Conform normelor tehnice de expertizare, imobilele cu risc seismic de gradul II au nevoie de lucrări de consolidare a infrastructurii și mai puțin la fundație. Însă chiar și acestea sunt în pericol să fie afectate și să treacă în categoria superioară de risc. Clădirile cu risc seismic de gradul III necesită numai reconsolidări parțiale ale infrastructurii.

Pe harta seismică a Capitalei au fost detectate 14 zone distincte. Cele care au o accelerație majoră sunt Dămăroaia, zona Casa Presei Libere, Băneasa și Otopeni. În cazul unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, se estimează o accelerație maximă în aceste zone de 300 centimetri pe secundă la pătrat și o perioadă de vibrație (T) între 0,5 secunde și 0,83 secunde.
 
În Pantelimon, accelerația maximă ar fi tot de 300 de centimetri pe secundă la pătrat, dar perioada de vibrație este mai mare, de 1,56 secunde. Suburbiile Periș, Bolintin și Măgurele intră în aceeași categorie. La Periș, un alt focar care ar putea amplifica seismele din Vrancea, „se petrec cutremure locale, mici, nu ridică probleme", precizează prof. dr. ing. Mărmureanu, potrivit amosnews.ro.
 
Cartierele în care accelerația în cazul unui cutremur de 7,5 pe scara Richter este minimă - de 200 de centimetri pe secundă la pătrat - sunt Vitan, Berceni și Republica. Centrul Bucureștiului, zonele 1 Mai - Titulescu și Tei - Floreasca sunt supuse unei accelerații maxime de până la 240 de centimetri pe secundă la pătrat, iar Balta Albă - Titan, până la 250 centimetri pe secundă la pătrat, terenul de sub Casa Poporului, din cartierele Cotroceni, Militari și Drumul Taberei - 280 de centimetri pe secundă la pătrat.