ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Imperiul lui Zuckerberg stârnește controverse. Prima: Facebook știe prea multe despre prea mulți oameni. A doua: ce face Facebook cu tot ce știe despre 20% din populația lumii?

Compania lui Mark Zuckerberg a inventat servicii noi și a integrat alte companii Totul, cu un singur scop: acela de a atrage un public cât mai mare. De multă vreme, rețeaua are nu doar un public extrem de numeros, ci și de o fidelitate remarcabilă, o combinație care transformă totul într-una dintre cele mai profitabile afaceri. 

Dată fiind cantitatea uriașă de informații, nu e de mirare că marile controverse se referă la cât de bine păstrate sunt aceste informații. Iar scandalurile legate de protejarea datelor cu caracter personal nu au fost chiar puține.

Facebook monitorizează activitatea de pe Internet a tuturor persoanelor care ajung pe o pagină de pe site-ul rețelei sociale și încalcă, astfel, legislația Uniunii Europene, conform unui raport prezentat, anul trecut, de publicația The Guardian, citată de digi24.ro. Asta, chiar și atunci când persoana în cauză nici măcar nu are cont de Facebook sau a refuzat să accepte să îi fie monitorizată activitatea.

Și Edward Snowden a alimentat temerile privind securitatea comunicațiilor personale prin intermediul Facebook.

 „Companii precum Facebook sau Google au depus eforturi pentru a spori securitatea programelor lor. Sunt mai bune decât au fost, dar tot nu sunt sigure. Acestea sunt servicii periculoase și ar trebui să folosiți alternative care sunt mai bine criptate”, a spus Edward Snowden, fost consultant al Agenției pentru Securitate Națională.

Tehnicile agresive de optimizare fiscală ale Facebook, care plimbă banii prin paradisuri fiscale pentru a evita să plătească taxe, au scandalizat și ele numeroși plătitori de taxe și utilizatori de Facebook.

Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă activitățile teroriste ce s-ar desfășura  prin intermediul Facebook. Lee Rigby, un militar britanic, a fost decapitat în 2013 de doi jihadiști. Cu șase luni înainte de crimă, unul dintre ucigași și-ar fi planificat faptele pe Facebook, împreună cu un presupus luptător al-Qaida din Orientul Mijlociu.