ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inspecția Judiciară (IJ) a anunțat, vineri, că a exercitat acțiunea disciplinară față de Antoaneta Pițurcă, procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova care a bruscat-o pe Sorina, fetița de 8 ani din Baia de Aramă, în timp ce copilul era ridicat din casa asistentului maternal pentru a fi dat spre adopție. Inspecția Judiciară a stabilit, în urma cercetării disciplinare a procurorului Maria Pițurcă, că aceasta a agresat-o fizic și psihic pe Sorina, „prin târârea efectivă a acesteia pe asfalt, de la domiciliul asistenților maternali și până la mașina organelor judiciare, în condițiile în care aceasta s-a opus luării sale cu forța, plângând și țipând”.

„Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de Maria Antoaneta Pițurcă, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu și exercitarea funcției cu rea-credință, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni - abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit.a) și t) teza I din Legea 303/2004", se precizează într-un comunicat al IJ transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, inspectorii judiciari au reținut că manifestările procurorului Maria Antoaneta Pițurcă din 21 iunie, derulate cu prilejul efectuării unei percheziții domiciliare, constând în agresarea fizică și psihică a unei minore de 8 ani, prin târârea efectivă a acesteia pe asfalt, de la domiciliul asistenților maternali și până la mașina organelor judiciare, în condițiile în care aceasta s-a opus luării sale cu forța, plângând și țipând, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99 lit. a). 

„A rezultat totodată că procurorul Maria Antoaneta Pițurcă, în cadrul instrumentării unei cauze penale, a efectuat o percheziție domiciliară autorizată de judecătorul de drepturi și libertăți în vederea ridicării de bunuri și înscrisuri, cu încălcarea gravă a unor dispoziții procedurale și cu depășirea cadrului legal stabilit de instanță, procedând la preluarea minorei din locuința fostei asistente maternale și încredințarea acesteia părinților adoptivi sub pretextul ca aceasta să fie dusă la IML Craiova pentru a fi supusă unei examinări medicale dispuse de procuror și pusă în executare fără îndeplinirea condițiilor prevăzute de dispozițiile Codului de procedură penală, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza I”, arată Inspecția Judiciară. 

Acțiunea a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză. 

Sorina a fost luată, pe 21 iunie, de către procurorul de caz, din locuința familiei asistentei maternale din Baia de Aramă, unde locuia de la vârsta de un an și două luni. Procurorul, însoțit și de un psiholog și un asistent social de la DGASPC Dolj, a descins cu mascații la familia respectivă pentru a efectua o percheziție domiciliară, pe motiv că fetița era adoptată, printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Craiova, de o familie de români ca locuia în SUA, iar asistentul maternal nu mai avea dreptul să o țină pe Sorina. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews