ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un scurt istoric:

In 1966, conducerea statului american California a dat o lege prin care se impunea folosirea unor sisteme de controlare a emisiilor, pentru a reduce poluarea din Los Angeles. Statele Unite au aplicat masura pentru toate statele in 1968.

Ulterior, in 1970, Congresul a emis The Clean Air Act si au fondat Agentia Nationala de Protectie a Mediului, numita EPA.  Focusul EPA a fost pe emisiile masinilor si au impus multe reglementari pentru a limita poluarea. Pentru a se alinia la aceste reguli, producatorii de automobile au trebuit sa se focuseze pe diagnoza de la bord a masinilor.

Acest sistem de diagnoza se numeste OBD si este folosit pentru a controla electronic functiile masinii si a diagnostica problemele motorului.

La inceput, masurile impuse de EPA erau putine si fiecare producator avea propriul sistem de diagnoza. In 1988 insa, sistemul OBD-II a fost reglementat la nivel national de catre SAE, Society of Automotive Engineers si de la 1 Ianuarie 1996, toate masinile cu combustie interna vandute in America erau obligate sa aiba acest sistem implementat.

Intrebarea este: de ce avem nevoie de OBD-II?

OBD2 stabileste si tine sub control emisiile in functie de un standard bine determinat de producatorul masinii. Astfel, producatorii pot fi evaluati individual. Pe langa asta, OBD2 ofera o interfata de diagnoza detaliata a masinii, asigurand-se ca toate sistemele functioneaza in parametrii producatorului ( OEM ) si ajuta la identificarea problemelor, cum ar fi, celebrul martor de bord, Check-Engine.

Multi se intreaba daca masina lor are OBD-2?

Daca masina ta este cu combustie interna si a fost produsa dupa 1996, da.

Unde se gaseste mufa de conectare de la OBD-II?

EPA a obligat toti producatorii ca mufa sa fie la mai putin de 1 metru de scaunul soferului si sa nu ai nevoie de scule speciale pentru a o accesa. In general, vei gasi mufa in stanga volanului, sub contactele de reglare a pozitiei farurilor.

Unde pot sa gasesc codurile de eroare OBD-2 explicate?

Evident, ai ajuns la aceasta intrebare avand o problema cu masina si nu prea multa experienta in reparatii acasa. Probabil mecanicul ti-a spus ca ai urmatoarele coduri de eroare: P0034, P814, etc si e normal sa vrei sa aflii ce inseamna.

Nimic mai simplu, poti cauta explicatia fiecarui cod existent pe DailyDriven.ro.