ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un document din 2008 pune într-o nouă lumină implicarea Preşedinţiei României în modificările Codului Silvic, din perspectiva interesului pe care îl are compania austriacă Holzindustrie Schweighofer Sebeş. 

Documentul este semnat de Dan Mihalache, pe atunci deputat PSD, şi actualul şef al Cancelariei Prezidenţiale cerea ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o intervenţie în favoarea firmei austriece Holzindustrie Schweighofer. Documentul a fost publicat de Evenimentul Zilei.
 
Dan Mihalache a fost acuzat că are legături cu firma din Austria, dar a negat în urmă cu câteva zile aceste acuze.
"Eu stau și mă tot uit și îmi semnalează diverși prieteni cum numele meu apare amestecat în niște chestiuni cu care n-am niciun fel de legătură. Știu retorica existentă despre mine, dar să aflu că sunt omul de lobby între firma Schweighofer-Holzindustrie și (..) e un pic cam mult, și profesional vorbind”, spunea Dan Mihalache.
 
Iată documentul:
 
"Domnule ministru,

Am primit în mod repetat semnale din judeţul Maramureş referitoare la situaţia conflictuală creatră în Poienile de sub Munte. Problema este complicată deoarece, pe de o parte localitatea se confruntă cu o adevărată criză social. Cetăţenii, deşi trăiesc din exploatarea lemnului, nu pot accede la masa lemnoasă, ceea ce a generat proteste sociale soldate inclusive cu blocarea prin forţă a căilor de acces.

Pe de altă parte, un mare investitor, SC Schweighofer Holzindustrie Sebeş, este împiedicat să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale.

Condiderăm că este de datoria Romsilva să găsească o soluţie convenabilă ambelăr părţi deoarece perpetuarea stării conflictuale ar aduce grave deservicii atât firmei care a câştigat licitaţia pentru exploatarea masei lemnoase, cât şi locuitorilor comunei.

În raport cu datele prezentate vă rugăm să ne comunicaţi opinia Ministerului pe care îl conduceţi asupra situaţiei  tensionate din comuna Poienile de sub Munte, rezultatele controalelor efectuate (dacă ele au existat) precum şi măsurile dispuse.

De asemenea, vă rugăm să ne comunicaţi punctul dumneavoastră de vedere asupra oportunităţii şi posibilităţii ca localitatea Poienile de sub Munte, precum şi alte comune din zonă în care locuitorii trăiesc exclusive din exploatarea lemnului, să se bucure de un regim juridic special, similar celui din Munţii Apuseni.

De asemenea, vă solicit, domnule ministru, să-mi transmiteţi rezultatele controalelor efectuate, pe linie de Romsilva, la Ocoalele silvice Ulmeni şi Rârgu Lăpuş, unde s-au constatat mari nereguli în administrarea fondului forestier, precum şi măsurile care au fost dispuse.

Solicităm răspuns scris şi verbal.
Dan Mihalache, deputat PSD"