ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scorul de credit, numit și scor FICO este un număr format din trei cifre și este esențial pentru a determina pentru ce produse financiare vă calificați. Aceste produse financiare pot fi de exemplu credite de nevoi personale, credite online, carduri de credit și altele. Scorul FICO a fost inventat de Fair Isaac Corporation pentru a ajuta birourile de credit în interpretarea rapoartelor de credit a consumatorilor. Biroul de Credit din România utilizează de asemena scorul FICO pentru a determina capacitatea de rambursare a creditului a solicitantului.

Cum se calculează scorul de credit FICO?

Scorul de credit FICO analizează cinci factori cheie:

  • Istoricul plăților: dacă ați respectat graficul de rambursare a creditelor anteriore și nu ați avut restanțe

  • Valoarea creditelor accesate: numărul total al creditelor accesate, precum și informații despre creditele curente, inclusiv valoarea și tipul de credit,

  • Durata istoricului de credit: un factor important este perioada de când ați accesat primul credit

  • Credite noi: cât de des solicitați și contractați credite noi

  • Mixul de credite: ce tipuri de credit ați contractat: credit ipotecar, credit auto, credit de nevoi personale, card de credit, etc.

Cum este interpretat un scor de credit?

Pe baza celor cinci factori cheie se obține un calificativ asociat unui număr între 300 și 850. Un scor între 300 și 450 este un scor slab, între 451 și 550 este un scor sub medie, cel între 551 și 650 este un scor mediu (satisfăcător). Ca să obțineți un credit avantajos, cu condiții favorabile este necesar un punctaj între 651-750 (scor bun) și 751-850 de puncte – scor excelent. Cu un scor de credit ridicat nu veți întâmpina probleme în obținerea unui credit, majoritatea insituțiilor financiare (bancare și nebancare) vor aproba creditul solicitat și astfel veți avea posibilitatea de a alege.

Înainte de a accesa un credit este recomandat să comparați variantele de credit disponibile. Pentru a compara credite nebancare, cum ar fi creditul până la salariu, creditele rapide sau creditele online, puteți utiliza gratuit platforma Moneezy.com. Moneezy oferă utilizatorilor posibilitatea de a compara ofertele de credit a mai multor instituții financiare nebancare din România, pe baza sumei de bani și a perioadei de creditare introduse, și vă oferă acest serviciu complet gratuit. În plus, pe Moneezy găsiți și informații detailiate despre tipurile de credit și despre creditori.

Un scor de credit de peste 650 de puncte spune despre dvs. că sunteți un debitor responsabil, care își respectă angajamentul față de creditor, iar toate instituțiile financiare își doresc acest tip de clienți.