ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cercetătorii români lucrează la cel mai performant sistem de analiză a atmosferei, din lume. Este vorba despre un radar cu laser care va fi montat pe un avion românesc de cercetare și care ar trebui să afle când va ploua cu câteva săptămâni înainte să se întâmple, în cadrul unui proiect, al Agenției Spațiale Europene.

Cercetătorii susțin că sistemul va putea explica si fenomenele meteo extreme, dar și ce compozitie are atmosfera sau în ce condiții radiașia de la soare este absorbită sau reflectată, anunță Stirileprotv.ro.

Un astfel de radar, doar că de două ori mai mare și mult mai performant va fi montat în avionul de cercetare. Aeronava va avea două ferestre, una deasupra și una dedesubt, iar în timpul zborului la 9000 de metri altitudine, sistemul radar se va roti, astfel încât laserul să poată colecta informații din atmosferă.

„În acest moment, dacă ați observat, prognoza meteo pe mai mult de trei zile nu este suficient de corectă și de la obiect. Închipuiți-vă că peste 5 ani de zile vom fi capabili să spunem cum va fi vremea peste două săptămâni, exact la ce oră va ploua, cât de multă radiație va fi.", a spus Doina Nicolae, Institul Național pentru Optoelectronică.

Avionul va zbura deasupra României și a altor țări, în cadrul unor campanii ale Agenției Spațiale Europene.

Cercetătorii români vor colabora cu cei din alte state, inclusiv cu cei de la NASA, pentru prelucrarea informațiilor și pentru găsirea unor soluții la schimbările climatice.

„Sunt multe procese pe care nu le înțelegem. Sunt două lucruri pe lume, cel mai greu de înțeles: unul este atmosfera și al doilea este corpul uman. Acum 10-15 ani România nici măcar nu era pe hartă cu radare de acest tip. Acum, România este una dintre cele mai importante țări și e pe drum spre performanța la care vrem să ajungem.", spune un reprezentant NASA.

Proiectul costă aproape patru milioane de euro și va fi finanțat de Agenția Spațială Europeană.