ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În data de 22 ianuarie situl arheologic Sarmizegetusa Regia a fost închis în vederea defrișării controlate menite să protejeze monumentul UNESCO și vizitatorii acestuia. Cu toate acestea, imagini surprinse cu drona de organizațiile Agent Green și Fundația Dacica arată arată arbori de dimensiuni uriașe care au fost tăiați și s-au prăbușit peste zidurile cetății capitalei dacice. Mai mult imaginile indică faptul că tăierile realizate s-au făcut în mare parte în afara traseului turistic.

„Tăierile s-au făcut sub pretextul protejării sitului, dar s-au soldat cu distrugeri ale acestuia. Au urcat cu utilajele mari până pe acropola cetății și în zona sacră. (…) Mai mult, administrația sitului nu are un plan de gestiune și protecție a sitului, deși legea nu permite nici un fel de intervenții în sit decât în baza unui asemenea plan. Este vorba de un monument UNESCO, de importanță mondială, care se spune unor legi speciale, de care văd că nu se ține seama. Este halucinant ce se întâmplă acolo.”, a declarat dr. Aurora Pețan, istoric și președinte al Fundației Dacica pentru Cotidianul.

De asemenea, biologul și președintele Agent Green atrage atenția asupra unui adevărat dezastru, produs în sit de către utilajele mari, inadecvat folosite.

 „Situl este dublu protejat, fiind atât în zona de protecție integrală a parcului natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, cât și sit arheologic și monument UNESCO. Mai mult, pădurea făcea parte din inventarul pădurilor virgine din anul 2005, cu arbori monumentali care stabilizau solul. Au doborât arborii fix pe zidurile cetății și i-au tras prin sit cu utilaje mari de tip TAF în condiții de sol îmbibat cu apă, lăsând răni ireversibile în sit. Așa ceva nu trebuia să se întâmple niciodată”, a afirmat președintele Agent Green.

Cele două ONG susțin că administrația sitului nu are un plan de acțiune pe termen lung și nu cunoaște impactul defrișărilor asupra solului și asupra nivelului apei freatice. Coform planului inițial, se va continua defrișarea definitivă a 17 din cele 18 hectare pe care se întinde situl UNESCO. Tăierile începute la 22 ianuarie includ primii 103 arbori din care se tăiaseră deja 80 pâna la 1 februarie. 
 
Deși administrația sitului susține că toți arborii doborâți erau uscați, în urma observării trunchiurilor duse la depozitul Anines – Grădiște, reprezentanții Agent Green au constatat că marea majoritate a lemnului extras are de fapt o mare valoare economică. Reprezentanții Agent Green au încercat să intre în cetate pentru a observa situația, însă Vladimir Brylynskei, administratorul sitului, le-a spus că accesul nu este permis. Acesta a admis că este interesat să obțină de acum înainte finanțări pentru proiecte care să conducă la stabilizarea teraselor cetății în condițiile în care rădăcinile arborilor nu vor mai asigura această funcție peste câțiva ani.

Agent Green și Fundația Dacica fac apel la Ministerul Culturii, Garda Forestieră și Garda de Mediu să suspende orice lucrări în sit, să îl sigileze și să demareze un control amplu.

Colind românesc în patrimoniul UNESCO. Dansul tinerilor dintr-un sat clujean se păstrează de sute de ani