ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fenomenele meteo extreme de la începutul acestei luni au afectat in total 98.000 de hectare păduri de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, după o prima evaluare a pagubelor fiind identificat un volum al arborilor doborâți de vânt de circa 748.000 metri cubi, informează Romsilva într-un comunicat oficial.

„Din acestea, pe o suprafață de 1.058 de hectare s-au înregistrat doborâturi în masă, volumul estimat al pagubelor fiind de circa 290.000 metri cubi.

Cele mai mari doborâturi au fost înregistrate în pădurile de stat administrate de Direcția Silvică Mureș, cu un volum de 208.000 metri cubi și o suprafață de 12.590 hectare, urmata de Direcția Silvică Argeș, cu un volum al doborâturilor de vânt de 152.000 metri cubi și o suprafață de 4.057 hectare, și Direcția Silvica Prahova, cu pagube de 145.000 metri cubi si 10.165 hectare afectate de fenomenele meteorologice înregistrate începând cu 4 februarie a.c.

Pagube însemnate în pădurile de stat au fost înregistrate si pe raza direcțiilor silvice Bacău, Covasna, Harghita, Covasna, Maramureș, Neamț și Suceava.

De asemenea, în pădurile aflate în alte forme de proprietate și administrate de Regia Natională a Pădurilor – Romsilva s-au înregistrat, în total, doborâturi de vânt pe 19.524 hectare, cu un volum total al arborilor doborâți de 253.000 metri cubi.

In prezent se desfășoară lucrările de întocmire a documentelor tehnice în vederea exploatării cu prioritate a arborilor doborâți, pentru a asigura condițiile ca suprafețele afectate sa fie reîmpădurite într-o perioada de maxim doi ani.

Regia Natională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului român, aproximativ 48% din totalul pădurilor la nivel național, și asigură servicii silvice pentru circa 1 milion de hectare păduri aflate in alte forme de proprietate”, a anunțat Romsilva.

Această informație vine după ce România a fost pusă la colț de Comisia Europeană pentru tăierile masive de copaci.