ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protecția mediului înconjurător este o preocupare majoră la nivel global și fiecare țară îți stabilește ținte de reducere a impactului pe care activitățile economice în special, îl au în această zonă. Reglementările în domeniul protecției mediului sunt complexe și pedepsesc aspru orice încălcare. Fiecare firmă înregistrată în România trebuie să adopte măsuri pentru protecția mediului și să îndeplinească toate standardele specifice obiectului de activitate.

Dacă o parte dintre companii aleg să asigure respectarea legislației specifice angajându-și proprii responsabili de mediu, marea majoritate externalizează acest serviciu unei firme specializate în consultanță de mediu. Această opțiune de rezolvare a chestiunilor care țin de consultanță mediu prin colaborarea cu experți în domeniu are mai multe avantaje.

Contextul în care intervine consultanța de mediu

În activitatea curentă, firmele din domenii cu impact major asupra mediului înconjurător trebuie să se conformeze unei legislații stufoase și aflată într-un proces continuu de modificare și adaptare la realitățile și provocările globale.
Firmele specializate în consultanța de mediu au departamente de specialiști care monitorizează legislația specifică și sunt la curent cu cele mai recente modificări. Unele îmbină eficient experiența locală și internațională cu capacitatea rapidă de reacție la solicitările clienților și asigură, astfel, implementarea unor soluții unice pe piața consultanței de mediu autohtone.

Beneficii pentru companii

În urma unui audit de mediu, echipe de experți în consultanță de mediu se asigură că fiecare firmă funcționează în limitele legislației specifice și nu este pasibilă de amenzi sau sancțiuni mai grave, care pot duce la suspendarea sau închiderea activității. Dacă sunt constatate probleme, se recomandă proiecte de remediere de mediu, pentru soluționarea problemeleor și reintrarea în legalitate. Conformitatea trebuie să fie o preocupare permanentă a companiilor, având în vedere valoarea foarte mare a amenzilor și gravitatea sancțiunilor care privesc încălcarea prevederilor legislației de mediu.

Un alt obiectiv important asigurat de consultanța în protecția mediului este stabilirea și atingerea unor obiective de mediu. Companiile care reușesc să fie mai prietenoase cu mediul în activitatea pe care o desfășoară sunt mai apreciate și pot avea un câștig de imagine important.
Consultanții de mediu pot propune soluții ecologice, precum utilizarea energiei din surse regenerabile în procesul de producție sau utilizarea unor materiale reciclabile, dar și metode de gestionare mai bună a deșeurilor rezultate din activitatea curentă.

Colaborarea cu o firmă specializată în consultanța de mediu poate asigura și servicii precum consultanță pentru obținerea autorizațiilor de mediu, întocmirea declarațiilor lunare către Fondul pentru Mediu, asigurarea fișelor de prezentare și a raportărilor către Agenția pentru Protecția Mediului sau reprezentarea în cazul unui control de la Garda de Mediu sau din partea altor organisme de control din domeniu.