ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Piesa aleasă de Ucraina să o reprezinte la concursul Eurovision, "1944", care a declanșat o polemică în Rusia fiindcă evocă deportarea de către Stalin a tătarilor din Crimeea, a câștigat marea finală, potrivit platformei Youtube.

Competiția a putut fi urmărita live pe contul de Youtube și pe site-ul oficial Eurovison.

Jamala, interpretă de jazz care a ajuns vedetă la nivel național, a câștigat finala Eurovision cu un punctaj cumulat de voturi.

Textul în engleză al piesei este scris chiar de ea, fiind inspirat din amintirile străbunicii sale, deportată cu cei cinci copii din Crimeea, alături de alți circa 240.000 de tătari.

Oficiali politici de la Moscova și din Crimeea au protestat împotriva acestei alegeri destinate, potrivit lor, să denigreze Rusia, după ce aceasta a anexat, în martie 2014, peninsula ucraineană Crimeea.

Textul în engleză al piesei este scris chiar de Jamala, fiind inspirat din amintirile străbunicii sale, deportată cu cei cinci copii din Crimeea, alături de alți circa 240.000 de tătari.

Piesa, o combinație între muzica pop și versuri pline de durere care sunt mai mult enunțate decât cântate, a fost inspirată din viața străbunicii interpretei Jamala, care a făcut parte dintre tătarii deportați în masă de regimul stalinist în 1944. Această străveche minoritate musulmană a fost considerată de regimul sovietic neloială și care nu prezenta încredere, după trei ani de ocupație nazistă în Al Doilea Război Mondial. Ca un fel de pedeapsă colectivă, peste 240.000 de tătari din Crimeea au fost urcați în trenuri și expulzați în Asia Centrală. Mai multe mii au murit în timpul călătoriei și niciunul dintre ei nu a avut voie să se întoarcă în Crimeea până în anii 1980, reamintește news.ro.

„Știu că tu ai interpretat anul trecut un cântec despre pace și dragoste, dar eu îmi doresc pace și dragoste pentru toată lumea, mai ales în Ucraina”, a declarat artista ucraineană, la finalul competiției, adresându-se câștigătorului din 2015, suedezul Måns Zelmerlöw.

 

Câștigătorul a fost desemnat însă în urma votului juriilor de specialitate din 42 de țări, dar și ale voturilor exprimate prin SMS de telespectatorii din țările participante la Eurovision 2016, cele două având fiecare o pondere de 50% în rezultatul final.

După votul juriilor naționale, pe primul loc se afla Australia, însă rezultatul final al concursului Eurovision 2016 a fost decis de voturile telespectatorilor din țările participante.