ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De anul viitor, copiii sub 16 ani nu vor mai putea accesa rețelele sociale fără acordul părinților. Este una dintre prevederile noului regulament european privind protecția datelor personale, care se va aplica și în România.

Autoritățile speră să-i protejeze astfel pe minori de pedofili, dar și de agresiunile online. Specialiștii spun însă că, în era tehnologiei, accesul la astfel de rețele este foarte greu de controlat, dacă nu imposibil, și că nu exista o soluție reală pentru a identifica părinții care nu respecta noul regulament.

Noua directivă europeană spune clar: copiii sub 16 ani nu-și vor mai putea face conturi pe rețelele sociale, inclusiv pe Facebook, sau nu le vor mai putea accesa fără acordul părinților. Prevederile intră în vigoare, anul viitor, în luna mai.

Noul Regulament UE privind Protecția Generală a Datelor Art. 8: 

„În ceea ce privește oferirea de servicii ale societății informaționale în mod direct unui copil, prelucrarea datelor cu caracter personal este legală dacă copilul are cel puțin vârsta de 16 ani. Dacă copilul are sub vârsta de 16 ani, respectivă prelucrare este legală numai dacă și în măsura în care consimțământul respectiv este acordat sau autorizat de titularul răspunderii părintești asupra copilului.”

Părinții care au copiii sub această vârstă, vor fi obligați să-și dea acordul ca aceștia să folosească rețelele sociale. Altfel, pot fi amendați. Și companiile care nu respectă legea risca amenzi uriașe: procente din cifra de afaceri sau milioane de euro.

Legea europeană spune că fiecare țară își va stabili sancțiunile fie că vorbim de o amendă sau de deschiderea unui dosar de cercetare penală pe numele părinților. De sancțiuni nu va scăpa nici compania care deține rețeaua de socializare. Autoritățile recunosc că va fi foarte greu să depistezi părinții care nu respecta acest regulament. Una dintre posibilități ar fi depunerea unei reclamații împotriva părinților.

De altfel, cei mai mulți părinți spun că nu știu cum vor putea să-și controleze adolescenții:

„Ca părinte nu știu cum se poate controla accesul, păi dacă are telefon ce să-i faci, să îl iei, să-l confiști? Putem să-i controlăm dar mai greu, se duc la școală, intra în contact cu ceilalți copii, este mult mai greu.”, a spus un părinte.

Și în viziunea informaticienilor, controlul parental al adolescenților care folosesc rețele de socializare este aproape imposibil.

„Reglementarea este un pic cam vagă în privința normelor de aplicare. Majoritatea celor care se înscriu declară o vârstă mai mare decât au și atunci pot să o facă fără probleme, dacă un părinte nu folosește un program de control parental părintele nu va ști ce face copilul. Există prevederi, dar ele sunt ocolite ușor.”, a spus Cătălin Anghel specialist IT, conform Știrileprotv.ro.