ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fundația Conservation Carpathia (FCC), un ONG controlat de omul de afaceri elvețian Hansjorg Wyss, a cumpărat mii de hectare de teren în zona culoarului Bran-Rucăr, arată o investigație a publicației Pressone.  Hansjorg Wyss este unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei.

În urma investigației a ieșit la iveală faptul că FCC este implicată în finanțarea faimosului documentar "Wild Carpathia", film care a stârnit un entuziasm nemaipomenit la lansarea lui în România. Intenția declarată a FCC este a de a strânge o suprafață compactă de pădure în Carpați care să permită crearea așa-numitului "Yellowstone al Europei". FCC susține că la un moment dat ar urma să returneze statului român acest parc. Acest moment este însă, neprecizat.

"Atunci ne-am pus încă o întrebare: care a fost scopul acestui material de televiziune? A fost el expresia îngrijorării unor personalități cu preocupări ecologiste, în frunte cu Prințul Charles? Sau a servit ca vehicul de lobby pentru a convinge oameni foarte bogați să investească în proiectul FCC de a cumpăra cât mai multă pădure în România?"

În acest moment, conform lui Cristoph Promberger, directorul executiv al FCC, ONG-ul deține peste 16.000 de hectare de pădure și dorește să ajungă la 67.000, dar bănuiește "că nu o să putem cumpăra chiar tot".

Sursa citată notează că "în multe privințe, Fundația Conservation Carpathia s-a substituit statului. Este cel mai mare proprietar din zona Piatra Craiului - Făgăraș, are drept de preemțiune pentru orice tranzacție cu teren sau pădure și, amănunt interesant, are în conducere oameni care au lucrat anterior în instituții de stat".

Membrii fondatori ai FCC sunt: Hansjorg Wyss și soția sa Elisabeth, Peter Bennet, fondator al Rainforest Concern, Markus Jebsen, fratele directorului general al grupului Jebsen & co, Toby Aykroyd, vicepreședinte la Wilderness Foundation, Paul Lister, fondatorul The European Nature Trust (TENT) și soții Kristine și Doug Tompkins.

Aceștia din urmă, alături de Cristoph Promberger sunt prieteni ai Prințului Charles, un alt susținător al proiectului FCC. Prințul Charles s-a implicat, vocal și activ, în cauza pădurilor din România.

Nici noul ministru româno-american al Mediului, Cristina Pașca-Palmer nu este străină de ideile FCC. Aceasta s-a întâlnit în februarie 2016 cu reprezentantul FCC, Cristoph Promberger, și s-a arătat încântată de crearea unui parc "Yellowstone european".

„M-am reîntors în zona munților Făgăraș, însoțită de experți internaționali și locali, pentru a vedea dimensiunea tăierilor ilegale de păduri din această zonă. Cu această ocazie, am discutat cu specialiștii despre oportunitatea ca munții Piatra Craiului, Făgăraș, Leaota și Iezer-Păpușa să constituie nucleul unui viitor parc național emblematic, un adevărat Yellowstone al Europei! Viziunea acestui proiect pe termen lung este de a onora România pentru extraordinarul său capital natural, prin crearea unui parc național unic în Europa, atât prin dimensiune, cât și prin bogăția diversității faunistice și floristice”, spunea ministrul Mediului Cristiana Pașca Palmer acum câteva zile.
 
Articolul integral poate fi citit AICI.