ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă nu ai foarte multă încredere în Zuckerberg, dar nici nu vrei să renunți complet la Facebook, o soluție ar fi să faci curățenie printre postările tale vechi, să postezi cât mai rar și să ascunzi cea mai mare parte a detaliilor personale. Playtech.ro ne explică prin ce trucuri se poate face acest lucru.

Ca să nu mai afle nimeni câți ani, de unde ești, unde locuiești și cu ce echipă de fotbal ții, este suficient să-ți acccesezi pagina personală de Facebook din aplicația de mobil sau de pe web și să intri la Despre sau About.

Fă un tap sau click pe orice element din respectiva listă și, în partea dreaptă, vei avea un buton sub formă de creion prin intermediul căruia poți să editezi datele respective sau să modifici persoanele care au acces la acea informație. Partea de intimitate se modifică printr-un tap pe micuțul glob pământesc.

Cum ștergi postările vechi pe Facebook

Ce postezi pe Facebook te definește ca persoană, indiferent dacă este un link către un articol care îți place sau un review la un restaurant pe care l-ai vizitat. Din păcate, dacă te decizi vreodată că vrei să ștergi tot ce ai postat pe Facebook în ultimul an sau acum cinci ani, procesul este incredibil de laborios și implică eliminarea fiecărei postări în parte.

Indiferent cum îl privești, mecanismul actual este menit să te descurajeze să ștergi în masă ani întregi de postări.

Din fericire, există o alternativă sub forma unei extensii de Google Chrome. Cu alte cuvinte, nu funcționează decât pe un laptop sau desktop pe care folosești Facebook. Pe mobile, nu există nici o alternativă cu un efect similar.

Extensia pe care am folosit-o de această dată este Social Book Post Manager și poate fi descărcată gratuit din Chrome WebStore. După instalare, intră pe pagina ta de Facebook și accesează Activity Log (Jurnal de Activități). Este un buton de culoare albastră în partea dreapta a fotografiei de copertă.

Când ai lista infinită în fața ochilor, apasă în dreapta sus pe butonul de culoare albastră de lângă bara de adresă din Chrome. Imediat vei vedea o fereastră care îți pune la dispoziție o serie stufoasă de opțiuni.

Dacă vrei să-ți ștergi postările vechi de pe Facebook, după ce ai apelat Social Book Post Manager, alege anul pe care vrei să-l ștergi. Definește eventual luna care te interesează, dacă vrei să fii mai selectiv.

Tot pentru filtrare, poți introduce unul sau mai multe cuvinte în zona „Text Contains”. Astfel, vor fi șterse doar postările care conțin respectivul text. Dacă ești convins de decizia ta, poți debifa „Prescan On Page”. Dacă nu vei faci asta, vei vedea fiecare postare ce urmează să fie ștearsă înainte să dispară pentru totdeauna.

La final, apeși pe Delete, în colțul din stânga jos al noii ferestre.

Ca referință, în funcție de numărul postări pe care l-ai avut în perioada pe care o vrei ștearsă și de viteza conexiunii tale la internet, procesul de ștergere s-ar putea să dureze destul de mult. Mai mult, e posibil ca postările vizate să nu dispară din prima. Nu trebuie să-ți faci griji. Repeți procesul de ștergere cu aceiași parametri și, din două sau trei încercărci, ar trebui să-ți iasă socoteala. 

În final, ar fi fost ideal să fie mai simplu decât atât, dar se pare că, cel puțin momentan, nu este posibil.

În orice caz, parametrii pe care îi poți ajusta în Social Book Post Manager te ajută să fii cât se poate de precis, un detaliu foarte important.