ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Amenajarea camerei copilului nu reprezinta doar alegerea mobilei si a obiectelor decorative, pentru ca spatiul in care copilul creste este esential pentru sanatatea si dezvoltarea lui, ajutandu-l sa capete anumite obiceiuri pozitive de-a lungul anilor.

In camera copilului se creeaza un univers fascinant,  in care acesta se joaca,  studiaza sau se poate retrage pentru un moment de liniste, de aceea este important ca acest spatiu al sau sa ii asigure confortul de care are nevoie, iar in acelasi timp sa ii ofere siguranta de fiecare data cand se afla in camera.

Cand vorbim despre camera copilului adesea ne referim la un spatiu destul de mic, dar cu rabdare si creativitate, alaturi de implicarea celui mic, poti crea un loc adaptat nevoilor copilului, functional dar in acelasi timp si aspectuos.
 
 
Foloseste corect culorile in dormitorul copilului

Modul in care decorezi camera celui mic ar trebui sa tina cont de personalitatea si de pasiunile lui, iar pentru inceput va trebui sa te gandesti la vopsirea peretilor camerei celui mic, iar acestui aspect e nevoie sa ii acorzi o atentie sporita, deoarece culorile din camera influenteaza starea de spirit a copilului. 

Fiecare  culoare  are efecte variate asupra mintii si starii fizice, de aceea se recomanda folosirea unei singure nuante pentru peretii din camera celui mic. Fiind cunoscut faptul ca cei mici au nevoie de lumina pentru o buna dezvoltare, culorile deschise sunt cele mai recomandate.

De asemenea, culorile reci, in nuante pastel, precum albastrul sau verdele,  au un efect  calmant, induc o stare de relaxare si ajuta la crearea senzatiei de marire a spatiului.  Aceste nuante sunt cele mai des folosite pentru camera copilului, creand un mediu confortabil si armonios pentru cel mic.

Chiar daca cei mici par fascinati de culorile si combinatiile puternice, se recomanda evitarea lor, pentru a nu incarca atmosfera cu prea multa energie si pentru a impiedica aparitia anumitor stari de agresivitate sau lipsa puterii de concentrare.
 

Alege mobilierul adaptat nevoilor celui mic

Sa alegi mobila copii potrivita pentru cel mic poate fi o provocare, deoarece aceasta trebuie sa fie atat confortabila, pentru a ii asigura celui mic o dezvoltarea armonioasa, iar in acelasi timp trebuie sa ii ofere siguranta in orice moment al zilei. 

Pentru o buna organizare a  mobilierului din camera copilului ar fi bine sa iti pregatesti inainte o schema cu zonele in care  acesta sa isi desfasoare toate activitatile specifice varstei. 

Incepand a ne referi la zona de dormit, aceasta este foarte importanta pentru confortul si odihna celui mic, din acest motiv este recomandat sa optezi pentru un pat rezistent, din materiale de calitate si cu finisaje rotunjite, care sa ii ofere siguranta si sa nu permita accidentarea copilului.  

Patul pentru copii este elementul central din camera celui mic, element care dicteaza atat gradul de confort resimtit de catre acesta (mai ales in timpul noptii), dar in acelasi timp are un rol major in dezvoltarea armonioasa a sa. 

Confortul patului se completeaza prin achizitionarea unei saltele de calitate, care sa ii asigure un somn odihnitor si o pozitie corecta in pat.  Fara o saltea potrivita pot fi afectate sanatatea si calitatea somnului,  aparand efecte negative asupra dezvoltarii si cresterii copilului.

Daca ne referim la zona de joaca din dormitorul celui mic, in aceasta privinta este foarte bine sa te consulti cu el,  sa iti impartaseasca ce pasiuni are, pentru a-i amenja un loc de joaca potrivit nevoilor sale si in acelasi timp sa ii asigure tot confortul.  
Spatiul pentru depozitarea jucariilor il poti crea prin folosirea unui mobilier cu rafturi sau sertare pentru depozitare, ori poti folosi diverse cosuri pentru depozitare, acestea fiind folosite si ca elemente de design pentru dormitorul celui mic.

Nu trebuie neglijata nici zona de studiu din dormitorul copilului, de aceea e nevoie sa ii fie rezervat un spatiu din camera pentru amplasarea unui birou pentru copii si a unui scaun pentru copii, cu ajutorul carora cel mic sa isi poata efectua cu usurinta temele sau alte activitati educative.  Biroul si scaunul trebuie sa ii asigure celui mic o pozitie corecta in timpul studiului.
 

Alege un covor confortabil si usor de curatat

Cand vine vorba de a alege covoare pentru camera copilului, e important sa faci alegerea potrivita, pentru ca acest element decorativ va aduce o pata de culoare dormitorului si ii va face spatiul confortabil pentru a se putea juca in voie in camera sa.

Sunt mai multi factori de care trebuie sa tii cont pentru a alege covorul potrivit nevoilor celui mic,  in primul rand e necesar sa optezi pentru un covor realizat din material rezistent, precum poliamida sau polipropilena, astfel incat covorul sa reziste traficului intens din camera, avand in vedere ca cei mici sunt foarte energici si alearga mereu prin casa. 

Imprimeul covorului are un impact puternic asupra stimularii creativitatii celor mici, de aceea e necesar sa te consulti cu copilul si sa alegeti impreuna designul covorului, astfel incat sa fie incantat si cel mic de culorile sau personajele modelului ales. Nu este recomandat sa optezi pentru un model prea incarcat, existand posibilitatea de a deveni obositor pentru ochii copilului. 

Usurinta de curatare este un alt aspect care trebuie luat in calcul atunci cand vrei sa achiziotionezi covoare pentru camera copilului, pentru ca cei mici se joaca si alearga intruna pe covorul din dormitor, e important sa optezi pentru un model cu fir scurt, pentru a putea fi curatat cat mai usor.
Nu e recomandat sa alegi covoarele cu fir lung pentru camera copilului, deoarece acestea se pot desprinde, iar cel mic le poate inghiti si in acelasi timp nu se curata foarte bine, pastrand in interior alergeni si bacterii. 

Pentru a-i conferi o stare de siguranta si de confort celui mic, opteaza pentru covoare usor de curatat si cu imprimeuri vesele, care sa ii dezvolte imaginatia si sa ii mentina interesul treaz pentru cat mai mult timp.



Confortul e important si in exteriorul camerei de dormit

Deoarece copiii sunt fascinati de baie si de apa, e important sa te gandesti la confortul lor si in acest spatiu, mai ales daca acestia au trecut deja la momentulin care folosesc deja cada pentru adulti. Copiii sunt sensibili, iar daca spatiul din baie nu este pe placul lor, sau accesoriile nu ii multumesc, igiena poate deveni pentru ei o obligatie neplacuta.

Daca exista o singura baie pentru intreaga familie, e important ca accesul copilului in acest spatiu sa fie facilitat si sa fie create conditii pentru siguranta celui mic, astfel incat sa se poata evita accidentarile.

Accesoriile au si ele un rol important pentru starea de bine si de confort a copilului, de aceea opteaza pentru accesoriile potrivite nevoilor celor mici, integrand covorase de baie colorate si antiderapante, seturi de baie colorate, o perdea de  dus cu imprimeuri vesele,  sau ofera-le periute de dinti cu modele haioase. 

Confortul celui mic va fi sporit de  utilizarea unor halate de baie si prosoape din materiale naturale, recomandate ar fi materiale precum bumbacul sau bambusul. Acestea sunt potrivite pentru pielea sensibila a copilului, fiind hipoalergenice si delicate la atingere, permit pielii sa respire, ferind-o de iritatii si mancarimi.
Textura pufoasa satisface nevoia de confort a celor mici, iar culorile raman vii chiar si dupa spalari repetate. Important este ca aceste prosoape se intretin foarte usor si devin mai moi pe masura ce sunt spalate mai des. 
Cei mici pot fi incantati vizual de accesoriile din baie, prosoapele si halatele regasindu-se intr-o gama variata de culori si modele. De asemenea, sunt potrivite pentru orice tip de baie, avand o capacitate mare de uscare si de absorbtie.

Asigurandu-i confortul de care are nevoie si creand o atmosfera ambianta in baie, vei contribui la dobandirea rapida a independentei celui mic.

Locul in care copilul isi desfasoara toate activitatile zilnice are o mare importanta pentru dezvoltarea lui,  motiv pentru care acesta trebuie sa fie un spatiu vesel, in care copilul sa se simta confortabil si plin de viata, sa se poata juca in voie in spatiul amenajat  de tin pentru el.